Újabb betegséghez kapcsolták az emberi szervezetbe jutó mikroműanyagokat

A mikroműanyagok jelenléte az emberi szervezetben már ismert tény, és a Nankingi Orvostudományi Egyetem kutatása szerint ezek a részecskék az emberi bélrendszer gyulladásos megbetegedéseivel is összefüggésben állhatnak.

A kutatók az emberi széklet elemzése során találtak összefüggést a mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegség (IBD) között. Az IBD-s betegek székletében lévő mikroműanyag-koncentráció magasabb volt, mint az egészséges embereknél, és összesen 15 féle mikroműanyagot azonosítottak, amelyek közül a leggyakoribbak a polietilén-tereftalát és a poliamid voltak. A kutatás során arra is fény derült, hogy a betegség súlyossága és a mikroműanyag koncentrációja között is összefüggés van.

Yan Zhang és kollégái egy kérdőíves felméréssel kombinálták a kutatást, amelyből arra a következtetésre jutottak, hogy az ivóvíz, az élelmiszerek csomagolása és a por expozíció fontos forrásai lehetnek az emberi műanyagmérgezésnek. Zhang szerint a probléma globális jellegű és további kutatásokat igényel.

Dr. Fekete Bálint klinikai genetikus szerint egyre több egészségügyi kockázatot tárnak fel a mikro- és nanoműanyagokkal kapcsolatban. Ezek a kockázatok magukban foglalják a gyulladásos bélbetegségekkel való összefüggést is, amelyek befolyásolhatják az immunrendszer és a mikrobák rendszerét. A genetikus kiemelte, hogy a sejtszintű negatív hatások, mint a sejthalál vagy a jelátviteli folyamatok zavara, előrevetítik, hogy ezeket a műanyagokat konkrét betegségekhez fogják tudni kapcsolni.

Dr. Fekete Bálint figyelmeztetett, hogy a gyulladás nem mindig nyilvánul meg könnyen észrevehető formában, de sok emberben kimutathatóak a gyulladásos markeremelkedés vagy a krónikus alacsony intenzitású gyulladás jelei, amelyek hosszú távon negatív hatással lehetnek az egészségre. Az ilyen típusú gyulladások növelhetik a betegségkockázatot és csökkenthetik az élettartamot.

A szakemberek arra ösztönzik az embereket, hogy tudatosabban vásároljanak és kerüljék az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat, mint például a PET-palackokat, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az egészségünkre is kockázatot jelentenek. Alternatív megoldások, mint a fémkulacsok, a tartós szövetszatyrok vagy az újrahasznosítható alumínium dobozos italok egyre népszerűbbek.