Magyar kalandok Bissau-Guineától Új-Kaledóniáig

Jó reggelt! A hosszú hétvége alatt számos érdekes cikk jelent meg, melyek közül most válogatunk.

Kivételesen nem négy nagy anyaggal, hanem négy fontos hétvégi hírrel kezdünk, és csak ezek után következnek a hosszabb cikkek. A verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó elhagyta Magyarországot, a kapitányt őrizetbe vették, a rendőrség pedig közzétette az eltűntek fotóit. Az iráni elnök tragikus halálhíre is bejárta a világot, aki a helikopter roncsai között vesztette életét, túlélőt nem találtak. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot kért a Hamász vezetőire és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre, amit utóbbi antiszemitizmusnak nevezett. Egy fideszes pártlapban megjelent cikkben egy honvédnak felesküdött képviselőjelöltet támadtak a bőrszíne miatt, a cikk szerzője szerint a rasszizmus ronda dolog.

Rejtő Jenő Bissau-Guineában járt, ahol káosz és szegénység uralkodik, és a kokainkereskedelem virágzik. Felmerül a kérdés, mi lehet Magyarország vagy az Orbán család érdeke abban, hogy az államfő budapesti látogatásra hívja a nyugat-afrikai ország elnökét, Umaro Sissoco Embalót. Krajcsovszki Mónika és Tóth Viktória Új-Kaledónián rekedtek, ahol a két különböző kultúra közötti feszültség hat ember halálához vezetett, és már a gyógyszerhiány is követelt áldozatot.

David Copperfield ellen szexuális visszaélések miatt indultak vádak, melyek szerint többek között kiskorúakat is zaklatta. Az asszisztensei segítségével válogatta ki a közönségből a neki tetsző lányokat, de ő tagadja a vádakat és a #Metoo mozgalom élharcosaként tünteti fel magát. Egy új összeesküvés-elmélet szerint mindenki transzgender lett a sátán megbízásából, ami egy őrült, de nem veszélytelen konteó.

Liliana Rivera Garzát Mexikóvárosban gyilkolták meg 1990-ben, és a nővére csak 30 évvel később nyitotta ki az általa hagyott dobozokat. A Pulitzer-díjas "Liliana legyőzhetetlen nyara" című mű egy személyes emlékállítás és vádbeszéd a nők elleni erőszakot megengedő társadalommal szemben.

Elon Musk Teslája identitásválságban van, tömeges kirúgások és zuhanó részvények jellemzik, miközben a kínai konkurencia és kapcsolatok is fontos szerepet játszanak. A Karl Bolle-rejtély is megoldódni látszik, Mráz Ágoston Sámuel kutatása szerint egy náci fegyvergyár vezetőjének hálatáblája állhat a Lukács fürdőben.

Gattyán György pártja egymilliárd forintnyi készpénzt hurcol körbe az országban, amelynek szavazatokra való konvertálása nem teljesen világos.

A hospice mozgalom egyik elindítója, Muszbek Katalin átadta a Hospice Ház vezetését, és bemutatta utódját egy rendhagyó sajtótájékoztatón, ahol a résztvevőket egy szabadulószobába is bezárták.

A Patricia Highsmith regényén alapuló "Ripley" sorozatot sokan a kilencvenes évek végén készült filmadaptáción keresztül ismerhetik, de Steven Zaillian sorozata ennél sokkal izgalmasabb. A Showder Klub első évadának idején elhangzott viccek ma már botrányokat okoznának, de azóta Kőhalmi Zoltán vágya egy március tizenötödikés akciófilmről valóra vált.

A Váci utcák meghalnak, a stifolder föltámad, a Herendi-gepárd felé tisztán látszik. Erőszakos szlovákok, a brabantok unagi ramenja, és a hollandok agrárexportja is szóba kerül.