A kövirózsa gyógyhatásai

A Magyarországon népszerű kövirózsa nem csupán dísznövény, hanem számos gyógyhatással is rendelkezik, amelyek révén a népi gyógyászatban is előszeretettel használták.

A Magyar Mezőgazdaság cikke kiemeli, hogy a kövirózsa (Sempervivum sp., Jovibarba sp.) leveleiből nyert nedv hűsítő, fájdalomcsillapító és összehúzó tulajdonságokkal bír, ezért régen külsőleg alkalmazták különféle bőrproblémákra, mint például vágott sebekre, rovarcsípésekre vagy égési sérülésekre.

A növény bőrápoló hatása is ismert, hiszen csillapítja az égő érzést és a viszketést gyantázás után, továbbá a nedvét krémbe keverve májfoltok és egyéb bőrelszíneződések halványítására is használhatjuk.

A kövirózsa leveléből készült forrázat teaként alkalmazva segíthet torokgyulladás és kisebesedett száj esetén. Emellett a fülfű néven is ismert növény leveleinek nedvét fülbe csepegtetve a fülfájást és fülzúgást is enyhítheti, köszönhetően vírusölő és baktériumölő hatásának.

A kövirózsák kertészeti változatai szín- és formagazdagságuk, valamint egyszerű gondozásuk miatt váltak népszerűvé, és ma már egyre több helyen kaphatók.