Éled a remény Ausztriában, vége lehet az inflációs őrületnek

Csökkent az élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulásának üteme Ausztriában, ami arra utal, hogy vége lehet az inflációs őrületnek.

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölt adatokkal összhangban 3,5 százalékra csökkent áprilisban, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték, az előző havi 4,1 százalékot követően.

Az éves infláció lassulását elsősorban az élelmiszerek és alkoholmentes italok, az éttermi és szállodai szolgáltatások, a lakhatás és közműszolgáltatások, valamint a rekreációs és kulturális szolgáltatások áremelkedésének csökkenése okozta.

Havi szinten is mérséklődött az áremelkedés üteme, 2023 júliusa óta a leglassabb, mindössze 0,1 százalékos növekedést mutatva áprilisban a márciusi 0,5 százalékos emelkedés után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme is csökkent, 4,1 százalékról 3,4 százalékra áprilisban, havi szinten pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző havi 0,7 százalékos növekedést követően.