Nagybefektetőknek szóló globális felhívás: Növeljék a likvid tartalékokat

A Pénzügyi Stabilitási Tanács arra szólította fel a hedge fundokat, nyugdíjalapokat és árutőzsdei kereskedőket, hogy rendelkezzenek nagyobb mennyiségű likvid eszközökkel és végezzenek stresszteszteket a piaci sokkok elleni védekezés érdekében – számolt be róla a Financial Times.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB), amely a világ vezető pénzügyminisztereit, központi bankárait és szabályozó hatóságait fogja össze, a közelmúltban történt piaci pánikok elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy számos alapkezelő és brókercég nem áll készen a váratlan ármozgások kezelésére.

A felhívás célja az úgynevezett nem banki pénzügyi intézmények szigorúbb felügyelete, amelyek a 2008-as pénzügyi válság óta egyre fontosabb szereplői a pénzügyi piacoknak.

Az FSB a 2020-as koronavírus-járvány során bekövetkezett márciusi kötvénypiaci összeomlást, a 2022-es brit nyugdíjalap-válságot, valamint az Archegos hedge fund 2021-es összeomlását és a piaci reakciókat is figyelembe vette elemzése során.

A bázeli székhelyű szervezet különösen a tőkeáttételes fedezeti alapokat, a nagy árutőzsdei kereskedőket és a közműszolgáltatókat emelte ki, amelyekre kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, mint a bankokra.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács nyolc ajánlást fogalmazott meg a befektetési vállalatok számára a jövőbeni likviditási válságok kezelésére, beleértve a stressztesztek alkalmazását a váratlanul magas fedezeti és biztosítéki felhívásokra való felkészülés érdekében.

Az FSB azt is javasolta, hogy a vállalatok rendelkezzenek elegendő készpénzzel és egyéb likvid eszközökkel, hogy gyorsan reagálhassanak a fedezetkiegészítési felhívásokra (margin call).

A globális pénzügyi stabilitásra nem csak a befektetői magatartás, hanem a természeti katasztrófák is hatással lehetnek. Az Öböl-menti országokat sújtó esőzésben már húsz ember vesztette életét. Ománban, ahol évente 140-200 mm csapadék hullik, kevesebb mint 24 óra alatt 254 mm eső esett, ami hetvenöt éve nem fordult elő. A térségben víz alá kerültek repülőterek és autópályák, beáztak bevásárlóközpontok, és egész lakónegyedek váltak megközelíthetetlenné. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya otthoni munkavégzésre szólította fel alkalmazottait, a magániskolák távoktatásra álltak át, Ománban pedig kormányhivatalokat és iskolákat zártak be, 1400 embert evakuáltak óvóhelyekre. A dubaji reptéren ragadt utasok arról panaszkodtak, hogy fogytán vannak vízből és élelemből, tájékoztatást és segítséget nem igazán kapnak, 120 járatot töröltek, és 15 járat késik. Egy skóciai házaspár 13 órája vesztegel az egyik dubaji reptéren, ahol nem ettek semmit, csak egy kávét ittak. A tíz éve Dubaiban élő brit tanár, Matt Weir arról számolt be, hogy kedd délután koromfekete lett az ég, és apokaliptikus látvány tárult elé, amikor a vihar közeledett, és az esőzés miatt úgy nézett ki, mintha ruhástól egy kádból szállt volna ki.