A foglalkoztatottság növekedése Magyarországon és az EU-ban

Magyarországon tavaly megközelítette a 81%-ot a foglalkoztatottak aránya a 20 és 64 év közöttiek körében, ezzel az EU hetedik legjobb rátáját érte el, ami meghaladja az uniós átlagot. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mértéke hazánkban, kivéve 2020-at, amikor a Covid-19 miatt csökkent a mutató.

Az Európai Unióban a foglalkoztatottság mértéke tavaly 75,4%-ra emelkedett a 20 és 64 év közöttiek körében, ami az Eurostat 2009-es mérése óta a legmagasabb érték. Ez azt jelenti, hogy három egymást követő évben nőtt a foglalkoztatottak aránya, miután 2020-ban a Covid-19 kirobbanása miatt csökkent a mutató.

Az EU-n belül Hollandia büszkélkedhet a legmagasabb foglalkoztatottsági rátával (83,5%), míg Svédország és Észtország is 82%-ot meghaladó rátával rendelkezik. Ezzel szemben Olaszország, Görögország és Románia a foglalkoztatottak alacsonyabb arányával került az EU sereghajtói közé.

Magyarország az uniós átlagot jóval meghaladó 80,7%-os rátával az első harmadba sorolható, és csak három ország áll előttünk, amelyek között Málta, Csehország és Németország található. A hazai foglalkoztatottság mértéke az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a Covid-19 miatt csak 2020-ban esett vissza némileg.

A nemek szerinti bontásban a magyar férfiak foglalkoztatottsági rátája 85,3%-ot ér el, amely az EU-n belül a negyedik legmagasabb, míg a nők foglalkoztatottsági rátája 76,1%-kal az uniós átlagot meghaladja, de csak a kilencedik legmagasabb az EU-ban.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2030-ra 78%-ra növelje a foglalkoztatottság mértékét, amit az Európai Bizottság 2021 márciusában fogadott el az akcióterv részeként, a Szociális Jogok Európai Pillérének megvalósítása érdekében.