Az EU-csatlakozás gazdasági hatásai Közép- és Kelet-Európában

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabb tanulmánya szerint a közép-európai országok gazdasági teljesítménye jelentősen javult az Európai Unióhoz való csatlakozásuk óta.

Az EBRD által Londonban közzétett elemzés rámutat, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok az EU-tagságuk első húsz évében komoly felzárkózási lendületet kaptak. A vizsgált nyolc ország - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország - egy főre jutó GDP-je 2003-ban a német GDP-érték 26 százalékát tette ki, míg 2023-ra ez az arány 50 százalékra nőtt.

A jelentés szerint a GDP-konvergencia 24 százalékpontos átlagos növekedéséből 14 százalékpont közvetlenül az EU-tagságnak köszönhető. Ezt az "EU-csatlakozási bónuszt" elsősorban az export gyors növekedése támasztja alá, hiszen a vizsgált gazdaságok mélyen integrálódtak az európai és globális beszállítói hálózatokba.

Az EBRD elemzése kiemeli, hogy a közép- és kelet-európai országok között jelentős eltérések figyelhetők meg. A német szint arányában kifejezett fejenkénti GDP-értékek 2023-ban Bulgáriában 28 százalékon, míg Észtországban és Szlovéniában 58, illetve 59 százalékon álltak.

A tanulmány megállapítja, hogy az alacsonyabb jövedelmű gazdaságokban gyorsabb volt a jövedelmi konvergencia. Például Bulgáriában és Romániában a németországi jövedelmekhez viszonyított fejenkénti jövedelmi szint háromszorosára nőtt, míg Szlovéniában 50 százalékról 61 százalékra emelkedett.

Az export terén is jelentős növekedés figyelhető meg: a 11 közép- és kelet-európai EU-gazdaságban a GDP-hez viszonyított exportráta 2003-ban 44 százalék volt, 2023-ra pedig 69 százalékra emelkedett. Lengyelországban a legnagyobb volt az egyedi relatív növekedés, ahol a GDP-arányos export 34 százalékról 57 százalékra nőtt. A régióban azonban jelentős különbségek vannak, a GDP-arányos exportráták 40 százaléktól (Románia) 92 százalékig (Szlovákia) terjednek. Ezzel szemben az Európai Unión kívüli feltörekvő gazdaságok exportrátái az elmúlt húsz év során nagyrészt stagnáltak.