Mészáros Lőrinc cége nyerte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építési projektjét

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. nyerte el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új campusának építési jogát 33 milliárd forint értékben, a Magyar Hang értesülései szerint.

A Közbeszerzési Értesítőben április 15-én hirdettek eredményt az NKE tenderében, amelyre a ZÁÉV mellett a Magyar Építő Zrt. is pályázott, utóbbi 35,43 milliárd forintos ajánlatot tett. A vállalat 33 781 270 355 forintért vállalta a projektet. A tervek szerint egy hétszintes, 28 ezer négyzetméter hasznos alapterületű épületkomplexum kerül felhúzásra, amelyben a Katasztrófavédelmi Intézet és a Nemzetbiztonsági Intézet is helyet kap, továbbá egy kollégium és egy gyakorló tűzoltó őrs is létesül majd. A pince, ami 9300 négyzetméteres lesz, a tűzoltók gyakorlópályáinak ad otthont. Az épületkomplexumhoz egy több mint hétezer négyzetméteres "exclusive kert" is társul, amely változatos magassági viszonyokkal, lépcsőzetes zöldfelületekkel, támfalakkal, gyepes-cserjés teraszokkal, lépcsőkkel, ülőfalas rendszerrel, geometrikus vonalvezetéssel kialakított díszkerttel, díszmedencével, gyümölcsfákkal és rózsakerttel lesz gazdagítva.

A campus építése érdekében a kormány tíz józsefvárosi önkormányzati épületet kíván kisajátítani, amelyek jelenleg bérlakásként szolgálnak. Egy múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint az önkormányzatnak száznyolcvan nap áll rendelkezésére, hogy a Diószegi Sámuel utcában élő mintegy kétszáz család számára cserelakást biztosítson. A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd.

A VIII. kerületi Diószegi utca lakói azonban elégedetlenek a helyzettel, mivel jelenleg nem kapnak tájékoztatást arról, hogy hová költözhetnek, ha novemberben az állam átveszi az önkormányzattól a társasházaikat. Az állam az építkezéssel a józsefvárosi bérlakásprogramnak is keresztbe tesz. A kerület egy 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki, és ennek része voltak a Diószegi Sámuel utca 18-28. szám alatti önkormányzati tulajdonú bérházak is. Ezekben jó minőségű, energiahatékony és megfizethető bérlakásokat akartak kialakítani.