A Federal Reserve kihívásai az ECI-adatok tükrében

Meglepően magasra ugrott az Egyesült Államok foglalkoztatási költségindexe (ECI) 2023 első negyedévében, ami további monetáris szigorításra ösztönözheti a Federal Reserve döntéshozóit.

Az ECI 2023 első negyedévére vonatkozóan 1,2%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami jelentős gyorsulást jelent a korábbi 0,9%-os növekedéshez képest. Az ING elemzése szerint ez a váratlan emelkedés arra késztetheti a Federal Reserve-t (Fed), hogy továbbra is szigorú monetáris politikát folytasson.

A Bloomberg által végzett felmérésben szereplő elemzők csupán 1%-os emelkedést vártak, így az aktuális adatok minden előrejelzést felülmúltak. A munkaerőköltségek emelkedése különösen fontos a Fed számára, mivel ezeket az inflációs nyomás egyik fő mutatójaként tartják számon.

A foglalkoztatási költségek emelkedésében döntő szerepet játszott a kormányzati szektor, ahol a bérek és fizetések éves szinten 4,7%-ról 5%-ra nőttek. A magánszektorban a bérek és fizetések éves szinten 4,3%-on stagnáltak, míg a teljes javadalmazás 4,1%-kal emelkedett. A negyedéves összehasonlításban a kormányzati dolgozók javadalmazása 1,3%-kal, a magánszektorban foglalkoztatottaké pedig 1,1%-kal nőtt, amit részben az USA számos tagállamában végrehajtott minimálbéremelések magyarázhatnak.

A munkaerőköltségek növekedése ellenére a felmondási ráta csökkenése bizakodásra adhat okot a Fed számára. A felmondási ráta, amely 2022 elején érte el a csúcsot, az elmúlt 18 hónapban jelentősen lelassult. Ez arra utalhat, hogy a munkavállalók kevésbé hajlandóak munkahelyet váltani, ami csökkentheti a munkáltatókra nehezedő nyomást a bérek emelésére. Ez a tendencia azt jelezheti, hogy a munkaerőpiaci feszültség az év hátralévő részében enyhülhet.