Az olasz kormány aggodalma az UniCredit oroszországi helyzete miatt

Antonio Tajani olasz külügyminiszter nyilvánosan aggodalmát fejezte ki az UniCredit bank oroszországi vagyonának részleges lefoglalása miatt, és kiemelte az olasz vállalatok érdekeinek védelmének fontosságát.

Antonio Tajani, Olaszország külügyminisztere, aggodalmát fejezte ki egy orosz bírósági döntés kapcsán, amely az UniCredit bank Oroszországban található vagyonelemeinek 5%-át érintette, beleértve értékpapírokat, számlákat és ingatlanokat. A tárgyaláson az UniCredit képviselői mellett olasz minisztériumok és Oroszországban tevékenykedő olasz vállalatok is részt vettek.

Tajani hangsúlyozta az olasz kormány elkötelezettségét amellett, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédjék az orosz piacokon működő olasz vállalatok érdekeit. Az UniCredit, amely az osztrák Raiffeisen után a második legnagyobb európai banki jelenlétet biztosítja Oroszországban, már így is jelentős nyomás alatt áll az európai felügyeleti szervek részéről, hogy csökkentse az országban folytatott tevékenységét.

A bankot pénteken érte az orosz eszközlefoglalás híre, amely 463 millió euró értékű eszközeire terjedt ki. A lépésre egy olyan per miatt került sor, amely egy sikertelen oroszországi gázprojekt miatt indult, amelyben az UniCredit is garanciát vállalt. A bank várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen, miután korábbi joghatósági lépéseit az orosz bíróság elutasította.

Ezenfelül Tajani aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy egy másik olasz vállalat, az Ariston vízmelegítőket gyártó cég orosz leányvállalata került ideiglenesen a Gazprom tulajdonába Vlagyimir Putyin elnök rendelete alapján.

Az UniCredit mellett más nemzetközi pénzintézeteket is érintettek hasonló intézkedések. A szentpétervári választottbíróság lefoglalta a Deutsche Bank és a Commerzbank vagyonát egy olyan ügyben, amelyet a Gazprom 50%-ban tulajdonolt RusChemAlliance indított. A háttérben egy befejezetlen üzemépítési projekt állt, amelyet a Linde német cég nem tudott teljesíteni az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciók következtében. Az említett bankok pedig nem tudták kielégíteni a RusChemAlliance fizetési igényeit.

Forrás: Reuters