A Nemzeti Sport új kezekben

A Nemzeti Sport kiadásáért felelős N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. tulajdonosi jogait a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyakorolja, miután az Országgyűlés megszavazta, hogy az állam átvette a jogokat.

A sportújság állami kézbe kerülésének híre először 2022 őszén látott napvilágot, amikor az állam a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworkstől megvásárolta a lap kiadói jogait. A tranzakció anyagi részleteiről a 444.hu számolt be, amely szerint az N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. kiadói jogaiért 3 milliárd forint közpénzt fizettek ki. Ezenfelül, a kormány a 2023-as költségvetésben további forrásokat különített el a lap működésének biztosítására, így 2024-re 1 milliárd 338 millió 300 ezer forintot szántak a Nemzeti Sport előfizetésére 10 ezer nyomtatott példány erejéig.

A Nemzeti Sport kiadójának újabb tulajdonosváltásáról a 24.hu számolt be márciusban, bár ezt a hírt hivatalosan még nem erősítették meg. Nem sokkal később azonban az Országgyűlés megszavazta, hogy a jövőben az MTVA gyakorolja a Nemzeti Sportot is kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. államot megillető tulajdonosi jogait. A parlament keddi ülésén döntött a médiatörvényen is változtató jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében szükséges törvények módosításáról, köztük arról, hogy a Nemzeti Sportot és egyéb, a laphoz köthető termékeket kiadó kft. tulajdonosi jogait a jövőben az MTVA gyakorolja.

A Nemzeti Sportot gyakran emlegetik Orbán Viktor kedvenc napilapjaként, és a lap példányszáma az elmúlt években jelentősen csökkent: míg hat éve még 32 ezer volt a nyomtatott példányszáma, 2023 végén már csak 16 ezer. A kormány azóta további 10 ezer példányt vásárol a sportlapból, költségvetési forrásból emelve bő másfélszeresére a példányszámot. Szöllősi György, a Puskás Akadémia felcsúti kommunikációs vezetőjéből lett főszerkesztő és "Puskás-nagykövet" szerint ezzel a Nemzeti Sport kapott egy esélyt, hogy még évekig megmaradjon a print változata is, a lap szerinte közszolgálati szerepet tölt be. Az MTVA-tól és Szöllősi Györgytől lapunk megkeresésére nem kaptunk bővebb tájékoztatást.

Korábban megírtuk, hogy kedden a parlament 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és hat tartózkodás mellett elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást is, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.