A Windows PC-k forradalma közeleg

A Qualcomm új Snapdragon-szériás processzora lehetőséget teremthet arra, hogy a Windows PC-k teljesítményben és energiahatékonyságban is felülmúlják az Apple MacBook Air termékeit, a Microsoft pedig komoly reményeket fűz az ARM-alapú Windows gépekhez.

Az Apple 2020-ban dobta piacra az első saját fejlesztésű ARM-processzorát, az M1-et, amelynek köszönhetően az Intel CPU-it teljes mértékben kiszorították a Mac számítógépekből. Az új chipek jelentősen gyorsították a Mac gépeket, és az energiagazdálkodásban is áttörést értek el. A Microsoft régóta kísérletezik a Windows ARM-alapokra helyezésével, de eddig nem sikerült áttörést elérniük ezen a téren. Most azonban változhat a helyzet, a Microsoftnál ugyanis nagy várakozás övezi a leendő ARM-alapú Windows gépeket.

A Microsoft tervei szerint a Qualcomm Snapdragon X Elite processzorokkal felszerelt gépek, beleértve a Microsoft saját Surface laptopjait is, olyan teljesítményt nyújthatnak, amely képes lesz versenyre kelni az Apple M3-as chipekkel. A The Verge által megtekintett belső dokumentumok szerint a Microsoft úgy véli, hogy az MI PC-k gyorsabban tudnak majd alkalmazásokat emulálni, mint az Apple Rosetta 2 rendszere.

A Surface Pro 10 és a Surface Laptop 6 modellek várhatóan májusban kerülnek bemutatásra, és ezek az Intel processzorok helyett már a Qualcomm Snapdragon X Elite chipekkel lesznek felszerelve. Amennyiben a váltás sikeres lesz, és más gyártók is követik a példát, a Windows-alapú számítógépek kisebbfajta technológiai forradalmat élhetnek meg, amely magában foglalhatja a jobb teljesítményt, hosszabb üzemidőt, és akár a hűtőventilátorok nélküli működést is a normál felhasználásra szánt gépek esetében.

Ezen felül a Microsoft további területeken is erősíti az MI jelenlétét, például a Microsoft 365 (Office) irodai programcsomagban, ahol a Copilot néven futó mesterséges intelligencia már magyarul is képes feldolgozni a szöveges parancsokat a Word, az Excel és a PowerPoint programokban. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a felhasználók magyar nyelvű parancsokkal generáljanak vagy módosítsanak szövegeket, segítséget nyújtanak prezentációk létrehozásában vagy nagyobb táblázatok áttekintésében. A Microsoft 2023 első hónapjaiban kezdte meg a mesterséges intelligencia fejlesztését, és azóta számos szoftverébe integrálta az MI-t, beleértve a Windows 11-et és az Edge böngészőt is.