SpaceX űrszemét a kanadai farmon

Egy kanadai gazda földjén landolt egy 40 kilogrammos, elszenesedett fémdarab, amely a SpaceX egyik űreszközéből származhat. A farm tulajdonosa, Barry Sawchuk szerencsére nem sérült meg az incidens során.

A CBC News beszámolója szerint egy hónappal azután, hogy a NASA megerősítette egy akkumulátorcsomag darabjának átszáguldását egy floridai házon, egy újabb eset történt. Egy kanadai farmra hullott egy óriási, 40 kg tömegű, elszenesedett fémdarab, amely többrétegű ötvözetből állhat.

Barry Sawchuk, aki a földjén találta meg az űrszemét-darabot, viccesen megjegyezte a CBC News-nak, hogy nem űrhajók építéséből él, hanem gazdálkodik, és eleinte nem is sejtette, mi lehet a hatalmas fémdarab.

Csillagászprofesszorok azonnal érdeklődést mutattak az eset iránt, és megállapították, hogy a törmelék valószínűleg űrszemét. A helyszín és a dátum alapján a SpaceX egy februári visszatérésére gyanakodnak, amikor a Dragon űrkapszula az ISS-ről hozott vissza egy legénységet.

A Dragon űrkapszula, amely az asztronautákat szállította, nem szokott darabokat hátrahagyni, de van egy része, amely az ISS-ről való ledokkolás után, még a légkörbe való belépés előtt válik le róla. Feltételezések szerint ennek egy darabja lehetett az, amely túlélte a légkörbe lépést.

Samantha Lawler, a Regina Egyetem csillagászprofesszora kiemelte, hogy az űrrakéta-indítások és visszatérések mindennapossá válása miatt nő a súlyos sérülések és halálozások kockázata a visszahulló űrszemét miatt. Egy nagyvárosban egy ekkora fémdarab komoly veszélyt jelenthet.

A legtöbb, a légkörbe belépő, embert nem szállító űreszköz elég, és csak kis darabok érnek földet, de ezek a gyorsaságuk miatt komoly veszélyt jelenthetnek.