Nem kell aggódnunk, lesz téma a következő 25 évre

A technikai fejlődés végére értünk, nagy újdonságok már nem várhatóak – mondta Híves Tom 1977-ben.

1977-ben Híves Tom azt mondta, hogy a technikai fejlődés végére értünk, és nem várhatóak nagy újdonságok, ami lelombozott, mivel izgalmas technikai forradalmakat szerettem volna megélni. Tom azonban később enyhített az álláspontján, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben a tévék laposabbak lesznek, sőt, akár képkeretként is a falra akaszthatjuk őket. A technológiai forradalom azonban mégis eljött, és 1989-ben a Commodore számítógép már elérhető árú volt, bár az ismerőseim lebeszéltek a vásárlásról. Két évvel később Franciaországban, Grenoble-ban tanultam, és ott olvastam el az amerikai PC Magazine címlapját, ami arra ösztönzött, hogy csatlakozzak a multimédia mozgalomhoz. Egy háromnapos tolmácsolási munka után megvettem az első PC-met, és hetekig programoztam, végül elkészítettem egy egyszerű mesterséges intelligencia programot.

1992-ben Budapestre térvén, senkinek sem tudtam megmutatni a programomat, így nem erőltettem a dolgot. Ekkor találkoztam régi kollégámmal, Szakadát Istvánnal, akivel egy multimédia CD-t készítettünk, ami az első magyar multimédia CD lett és nagy sikerre tett szert. Az IDG Kiadót rábeszéltük, hogy adjanak ki egy multimédia CD újságot, és körénk gyűlt sok nyitott, érdeklődő ember. Az új technikai forradalom, a nyakkendő nélküli lelkes világ eljött, és ebből a lendületből született meg 1995-ben az iNteRNeTTo, majd négy évvel később az Index.

A mobil forradalom is elérkezett, a Westelnél sms és mobil internetes hírszolgáltatásokat építettünk, és hetente új telefonok jöttek, amelyekkel internetezni és fényképezni lehetett. A siker megmaradt, de a lelkesedés elcsendesedett, és újra eszembe jutott Híves Tom szavai, hogy a technikai fejlődés végére értünk. Másfél évvel ezelőtt azonban újra minden felbolydult, és most Rómában a filozófia és a mesterséges intelligencia kapcsolatát kutatom. A Vatikán egyetemén egy konferencián vettem részt, és Emiliano Ippoliti filozófus professzorral készítettem interjút, aki szerint a mesterséges intelligencia nem érheti utol az emberit. Otthon Szakadát Istvánnal újra együtt dolgozunk, most a ChatGPT képességeit próbáljuk felhasználni az adatbáziselemzésben. A kilencvenes évek elején túl korai volt a mesterséges intelligencia programom, ma már késő lenne elővenni.

Úgy tűnik, hogy a következő 25 évben is lesznek izgalmas témák, és az Index naponta foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

A szerző az Index alapító főszerkesztője.