Bajban a világ legnagyobb médiaholdingjának vezetője

A Nemzeti Színház rendhagyó előadásra készül, ahol a nézők is részesei lehetnek a King Lear Show-nak, egy grandiózus valóságshow-nak, amely Shakespeare Lear király című művét dolgozza fel modern környezetben.

A budapesti Nemzeti Színházban 2024. május 10-én kerül sor a King Lear Show ősbemutatójára, amely egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó valóságshow-t mutat be, élő közvetítésekkel, háborús krónikákkal és reklámokkal, ahol a nézőket is bevonják a játékba. Az előadást Kirill Fokin kortárs orosz drámaíró írta, és az apja, Valerij Fokin rendezte.

A darabban Berettyán Sándor és Szarvas József is szerepet kapnak, előbbi egy lelkiismeretlen gazembert, utóbbi Stohl Bucit alakítja, Szilágyi Ágotával együtt műsorvezetőként tűnnek fel. A King Lear Show alapját Shakespeare Lear király című műve adja, amelyben a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingjának jövője forog kockán.

Kirill Fokin a MOL Campus tornyában tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ma már az információs térben van a valódi hatalom, és a közösségi média is nagy szerepet játszik, ahol mindenki a saját valóságshow-ját tudja közvetíteni. Valerij Fokin szerint bár Shakespeare művének lényegét nem változtatták meg, a világ mára megváltozott, és például az olajvállalatoknak nagyobb hatalma van.

A darabban Lear, a Lear Corporation elnöke próbára teszi három lányát, hogy eldönthesse, kire hagyja médiabirodalmának vezetését, de végül ő maga esik saját csapdájába egy élő show-műsorban. A tragikomikus színpadi látomásban Shakespeare-idézetek is felbukkannak, és a nézők rádöbbenhetnek, hogy ők is részesei voltak a műsornak.

Valerij Fokin szerint a darabban Lear egy médiamágnás, aki cinikus korunk szabályai szerint építette ki médiabirodalmát, de az utódlás pillanatában a saját csapdájába sétál, és lányai egy cinikus játékot játszanak vele. A rendező szerint az előadás vidám és szórakoztató lesz, a cinizmus pedig azt jelenti, hogy az önérvényesülés érdekében kikapcsoljuk a lelkiismeretünket.

A King Lear Show főszerepét Schnell Ádám játssza, a három lányt pedig Söptei Andrea, Tóth Auguszta és Polyák Anita egyetemi hallgatók alakítják.