NE TAlálj kifogást!

Magyarországon a nagymamák és nagypapák futókörökön kocognak, a parkok rolleres, bringás lányokkal és srácokkal vannak tele, és még az orvosok, kórházigazgatók, polgármesterek is biciklivel járnak munkába. A magyarok aktívak, egészségesek, mosolygósak és boldogok.

Az Aktív Magyarország Programot azért indítottuk el, hogy javítsuk az egészségi állapotunkat, de a várható élettartamunk még mindig 4,5 évvel marad el az unió átlagától. A WHO kutatása szerint az életmódunk kulcsfontosságú az egészségi állapotunk szempontjából. Az Eurobarométer felmérése szerint az emberek 59 százaléka soha nem sportol Magyarországon. Finnországban, Svédországban, Szlovéniában és Csehországban sokkal alacsonyabb ez az arány. A Global Observatory for Physical Activity kutatása szerint a halálozások 9,7 százaléka a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

A riogatás önmagában nem működik, hiszen a dohányzók száma nem csökken gyors ütemben, és az elhízottak száma is évről-évre nő. A kérdés tehát az, hogyan lehetne mégis változtatni ezen a helyzeten.

Az élménysport működik, és a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvánnyal együttműködve már megnégyszereztük a gyalogló idősklubok számát. A bringaparkok, görparkok, futókörök tele vannak, és a Millió lépés játékunkban majdnem 350 ezren játszottak. Az Aktív Magyarország Államtitkárság programjaira a cégek a befizetett népegészségügyi termékadójuk 10 százalékát fordíthatják augusztustól.

A Netabölcsek Tanácsa szakmailag elismert személyekből áll, akik az egészségügy és a szabadidősport területéről érkeztek. A Tanács már több program elindításáról döntött, amelyek közösséget és élményt kínálnak a résztvevőknek.

A programok között szerepel a Mozgás receptre, az Út az egészséghez program, a Mozdulnék kitelepülés sorozat, az Élménysport program, a Millió lépés az iskoládért tavaszi forduló, a Bringázz a munkába, az Iskolások kerékpáros oktatása, a Mozdulj a NET-ről a valóságra, a Hátrányos helyzetű gyerekek vándortábor támogatása, a Pedagógusok ingyenes vízitúráztatása, az Aktív munkahelyek program, a Fogyatékossággal élő személyek programja, és további tervezett programok, mint az Iskolai túra-szakosztályok alakítása, a Sport 43 program, az Ingyenes egynapos osztálykirándulások hátrányos helyzetű gyerekeknek, a 16 tonna: országos fogyókúra program, és a Nyitott tornaterem program.

A NETA programjaink célja, hogy a következő években sokkal vonzóbbá tegyük az aktív életmódot. A Testnevelési Egyetem rekreáció tanszékének koordinálásával, több mint 100 civilszervezet és szakértő együttműködésével hamarosan elkészül a Monspart Sarolta Aktív Életmód Stratégia.

A cél az, hogy a gyermekeink már az iskolában megszeressék a mozgást, a cégek fitness-terembérleteket biztosítsanak a dolgozóiknak, az orvosok a mozgást receptre írják fel, a mozgássérülteknek biztosítottak legyenek az eszközök a sportoláshoz, és a nyugdíjasok még a kilencvenes éveikben is közösségben gyűjtsék a lépéseket.

Kérjük, segítsen, hogy eljussunk egy élhetőbb, egészséges és boldog aktív Magyarországhoz!