Iváncsai akkugyári baleset: Folytatódik a nyomozás

Továbbra is zajlik a nyomozás az iváncsai akkumulátorgyárban történt balesetek sorozatának ügyében, melyek közül több is halálos kimenetelű volt.

Az iváncsai akkumulátorgyárban történt balesetek kapcsán még mindig folyik a nyomozás, amelyet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság információi alapján a Népszava ismertetett. A dél-koreai SK On vállalat által épített gyárban az elmúlt másfél év során több súlyos baleset is történt, melyek közül három halálos kimenetelű volt, és egy további esetben 14 ember élete került veszélybe.

A legfrissebb, 2023 júniusában történt baleset során az E21 jelű elektródaépületben dolgozó alvállalkozók munkavállalói lettek rosszul, amikor a tűzjelző rendszer telepítése folyt. A munkálatokat végző alvállalkozók között szerepelt a Vilati Szerelő Zrt., az Electrical Power Kft., Bodenlosz György egyéni vállalkozó, a Boredo System Kft., és a Honeywell Kft. A baleset során 12 munkavállaló lett rosszul, feltehetően a nagy mennyiségben jelen lévő NCM-por miatt, ami rákkeltő anyagnak számít. Többen orvoshoz fordultak az eset után.

A Népszava cikke emlékeztet arra, hogy a rendőrség már a balesetek után elindította a nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. A hatóságok szakértők bevonásával vizsgálják a történteket, de a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva további információkat nem közöltek, így például arra a kérdésre sem, hogy történt-e már gyanúsítotti kihallgatás.