A műtárgyak titokzatos világa

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét – ez az idei mottója a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválnak, ahol a műtárgyak történetei kerülnek bemutatásra, a keletkezéstől egészen a műkereskedelemig.

2024-ben nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, amelyet a műtárgy.com, a vezető műkereskedelmi információs portál szervez 113 művészeti programmal. A rendezvényen 71 helyszínen várják a látogatókat, ahol a műtárgyak provenienciája, azaz eredettörténete áll a középpontban.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének vezetője, Heitler András és a szak hallgatói olyan műtárgyakat mutatnak be, amelyeknél a restaurátori munka során a proveniencia kerül előtérbe. A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria pedig az OMRRK épületében folytatja a gyűjteményi műtárgyak költöztetését és restaurálását, ahol a fesztivál során exkluzív vezetéssel bejárhatók a műterem terek.

A Grafikai Osztály restaurátor műhelye is megnyitja kapuit, ahol a látogatók megismerkedhetnek a grafikai műhely történetével, a régi mesterekkel és a klasszikus nyomtatott grafikai technikákkal. A porcelánrestaurálás terén pedig Vaja László porcelán restaurátor műhelyében kerül megvitatásra a különböző restaurátori filozófiák közötti választás és annak piaci hatásai.

A fesztivál szervezői évről évre bővítik a művészeti programok kínálatát, így idén többek között Jordán Adél színművész vezetésével kortárs művészeti séták, neonfényes városi séták, Herendi workshopok, különféle kézműves foglalkozások és izgalmas tárlatvezetések is helyet kapnak a programban.

A műtárgyak életútját bemutató nyomozások során olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy ki volt az első magyar díszlettervező, vagy hol készült Feszty Árpád utolsó festménye. A kreatív kampány keretében három emblematikus műtárgy meséli el történetét, köztük egy Herendi Viktória mintás teáscsésze, egy Rippl-Rónai József által készített falikárpit és egy zsebórából átalakított karóra, amelyek a fesztiválhoz kapcsolódó programokban is szerepet kapnak.

Szerző: műtárgy.com