A hajléktalanok helyzete: Egyre több az idős ember

Idén februárban a Menhely Alapítvány és a Február Harmadika Munkacsoport 26. alkalommal végezte el a hajléktalanügyi adatfelvételét, mely során 4904 hajléktalan ember helyzetét térképezték fel országszerte, támogatás nélkül.

A kutatás eredményei szerint a hajléktalanok között egyre több az idős, beteg és munkaképtelen személy. Jelenleg tíz hajléktalanból négy elmúlt 60 éves, és minden tizedik ember 70 évesnél is idősebb. Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, míg többségük már idős korban vált otthontalanná. Ez rámutat arra, hogy sürgősen szükség van a méltó időskor biztosítására az egyre idősebb hajléktalanok számára.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók csupán 10 százaléka volt 40 évesnél fiatalabb. Közülük sokan állami gondozásból kerültek az utcára felnőtté válásukkor. Az állami gondozottak között kiemelkedően magas a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők (61 százalék) és a romák (43 százalék) aránya. Az összes válaszadó 20 százaléka volt életében állami gondozott. A volt állami gondozott fiatalok számára célzott képzési, lakhatási és életkezdési programokra lenne szükség, hogy elkerüljék a hajléktalanságot.

A hajléktalan nők esetében a helyzet még súlyosabb: közel 80 százalékuknak van gyereke, és 34 százalékuknak három vagy több gyermekkel kell megküzdenie az élet nehézségeivel. A családtámogatási szolgáltatások fejlesztése kulcsfontosságú lehet a hajléktalanság megszüntetése és a családi kapcsolatok helyreállítása érdekében.

A felmérésben részt vevő hajléktalanok átlagosan havi 69.000 forintból éltek. A hosszú távú, kiszámítható lakásfenntartási támogatások kiépítése segíthetne azoknak, akik anyagi helyzetük miatt kényszerülnek a hajléktalanellátás szolgáltatásait igénybe venni.

A kutatás során Budapesten 2341, míg vidéki városokban 2563 hajléktalan vett részt. A fővárosban a megkérdezettek többsége szállón, míg a vidéki válaszadók között többen éltek az utcán. Budapesten 2166-an szállón, 175-en utcán voltak, míg a vidéki városokban 2242-en szállón, 321-en utcán tartózkodtak.

A Február Harmadika Munkacsoport tervei szerint októberben európai uniós forrásból újabb, nagyobb léptékű adatfelvételt kívánnak végezni a hajléktalan helyzetű emberek körében.