Szijjártó Péter bírálja az Európa Tanácsot és Zelenszkij béketervét

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az Európa Tanács elvesztegette a béketeremtés lehetőségét, és kifogásolja, hogy az intézmény csak Zelenszkij ukrán elnök béketervét akarta elismerni.

Az Európa Tanács (ET) 75. évfordulóját ünnepli, amely Szijjártó Péter szerint ideális platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása miatt ez a lehetőség már nem áll fenn. A külügyminiszter hozzátette, hogy az ET-nek nincs különösebb súlya, mivel 47 európai ország tagja, és nem kapcsolódik az Európai Unióhoz; Belaruszt soha nem vették fel, Oroszország pedig önként lépett ki az ukrajnai konfliktus miatt.

Szijjártó arról számolt be, hogy az ET pénteki ülésén egy olyan határozatot akartak elfogadni, amely kizárólag Zelenszkij elnök béketervét ismerte volna el, amit a magyar külügyminiszter elfogadhatatlannak tartott, mivel más béketervek is léteznek. A miniszter kérte, hogy ezeket a többi béketervet is vegyék figyelembe, de ezt a többség elutasította, így Szijjártó megvétózta a határozatot, aminek következtében nem született tanácsi döntés.

Az ukrán béketerv célja az orosz agresszió befejezése és az orosz csapatok kivonása a megszállt területekről. Emellett létezik egy kínai béketerv is, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök méltatott, mint az egyetlen tervet, amely megérti a konfliktus jelentőségét, de nem világos, hogy Szijjártó ezt a tervet is bele akarta-e írni az ET határozatába.