Az alpakák különleges párzási szokásai

Az alpakák párzási szokásai különösen szokatlannak számítanak az emlősök világában, ahol a hímek pénisze közvetlenül a méhbe hatol be a spermiumok ürítése céljából – derült ki egy friss kutatásból.

Az IFLScience által ismertetett tanulmány szerint az alpakák az egyetlen ismert emlős faj, ahol a hím pénisze a méhbe hatol be a megtermékenyítés során. Eddig csupán közvetett bizonyítékok utaltak erre a folyamatra, de a legújabb kutatások során 10 nőstény alpaka nemzőszerveit vizsgálva egyértelművé vált, hogy a hímek pénisze átdöfi a teljes nemi rendszert, beleértve a szűzhártyát és a méhnyakat is. A vizsgálatokat 1, illetve 24 órával a párzás után végezték, és a vérzési sebek alapján jutottak erre a következtetésre.

A kutatók megfigyelték, hogy a spermiumokat a petevezeték bejáratánál helyezik el a hímek, ahonnan már a párzást követő egy órán belül bejuthatnak a petevezetékekbe. Ezt a folyamatot az alpaka hímek hosszú, vékony és rugalmas péniszmorfológiája, valamint a kemény porcvége teszi lehetővé, amelyek minden bizonnyal felelősek a dokumentált sebekért.

A kutatók szerint bár ez a párzási szokás elsőre bizarrnak tűnhet, evolúciós előnyökkel járhat a tevefélék számára. A belső sebek által okozott gyulladás elősegítheti a megtermékenyített petesejt beépülését a méhfalba, vagy akár az ovulációt is serkentheti.