Hatalmas adócsalás apróhirdetésekből

Egy kereskedő 80 millió forintot titkolt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elől, az apróhirdetésekkel foglalkozó oldalakon keresztül.

A NAV hevesi ellenőrei egy apróhirdetési oldalon figyeltek fel egy számítástechnikai termékeket árusító személyre, aki naponta több fizetett hirdetést is indított, és több mint hatszáz felhasználói értékelést kapott, ami felkeltette a gyanújukat, hogy jelentős bevétele lehet ebből a tevékenységből.

Az adóellenőrök hirdetési felületen keresztül léptek kapcsolatba az eladóval, és hosszas egyeztetés után személyes adásvételre került volna sor, azonban ez végül nem valósult meg. Ennek ellenére a NAV munkatársainak sikerült azonosítaniuk a felhasználót, aki azt állította, hogy csupán havi öt-tíz terméket ad el, és ebből körülbelül ötvenezer forint jövedelme származik.

A banki adatok és a vásárlói értékelések azonban ellentmondanak az eladó állításainak. Kiderült, hogy az illető havonta 40-50 alkalommal, adószám nélkül értékesített termékeket, és a bankszámlakivonatok alapján több száz adásvételt és több mint nyolcvanmillió forintnyi eltitkolt bevételt tártak fel.

Az érintett személyre adószámhoz kötött tevékenység adószám nélküli végzése miatt mulasztási bírságot terveznek kiszabni, és az adóhatóság elrendelte a bevételekhez kapcsolódó adóellenőrzést is.

Az apróhirdetésekkel kapcsolatos csalások nem csak az adóhatóságot érintik. Az Országos Rendőr-főkapitányság két évvel ezelőtt figyelmeztetett, hogy a csalók hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat az apróhirdetési oldalakon. A csalók vevőként jelentkeznek, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével szeretnék megvásárolni a terméket, és egy hamis linket küldenek, amelyen keresztül jogosulatlan tranzakciókat indíthatnak, ha az eladó óvatlan.