Országos hiány a vérnyomáscsökkentő Lokren gyógyszerből

Magyarországon több hónapja hiánycikk az egyik fontos vérnyomáscsökkentő gyógyszer, a Lokren tabletta. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a hiány oka külföldi gyártási problémákban keresendő, de az új szállítmány már megérkezett az országba.

Számos gyógyszertárban tapasztalható a Lokren tabletta hiánya, ami komoly problémát jelent a betegek számára. A gyógyszerészek és az RTL Híradónak nyilatkozó orvosok szerint a helyzet súlyos, mivel a Lokren egyedülálló hatásmechanizmusa miatt nem helyettesíthető más készítménnyel.

A békéscsabai gyógyszertárak egyikében több mint egy hónapja nem érkezett újabb szállítmány, és a gyógyszerészek már egymás között is keresik a készítményt. Diósdon is hasonló a helyzet, ahol hónapok óta nem kaptak Lokren tablettát, de a nagykereskedők májusi érkezést ígértek.

Keczéry Attila zuglói háziorvos szerint praxisában negyvenen-ötvenen nem tudják kiváltani a gyógyszert hetek óta. Az orvos kiemelte, hogy a Lokren különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre csökkenti a vérnyomást és a szívritmust, és nincs a piacon másik bétablokkoló, amely ugyanezt a hatást biztosítaná.

Az NNGYK tájékoztatása szerint a gyártási problémák miatt áprilisban volt hiány a gyógyszerből, de az új szállítmány már beérkezett Magyarországra, és a patikák felé megkezdődött a szállítás.