Robert Fico merénylőjének politikai átdeklarálása

A Robert Fico elleni merénylet kapcsán a magyar kormánypárti sajtó és politikusok a támadót baloldali aktivistaként állították be, miközben a szlovákiai események belpolitikai következményei is terítékre kerültek. A támadás közelgő választások előtt politikai muníciót szolgáltatott a Fidesznek.

A magyar kormánypárti kommunikációban a merénylőt baloldali aktivistaként tüntették fel, és a támadást politikai indíttatásúnak állították be. Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében azt írta, hogy a támadó az ellenzék híve volt. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-posztjában a szlovák miniszterelnök elleni merénylet után arra buzdított, hogy a békepártiak szavazzanak a Fideszre.

Deák Dániel, a Megafon egyik vezető propagandistája szerint a támadó korábban „Éljen Ukrajna!” felkiáltással tüntetett Fico ellen. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak adott interjúban a támadót baloldali vagy liberális párt politikai szimpatizánsaként jellemezte.

A magyarországi antifasiszta támadásokkal való párhuzamot is megrajzolták, ahol a szélsőbaloldali ideológiával szimpatizáló fiatalok szélsőjobboldali szimpatizánsokra vadásztak. Bayer Zsolt cikkében a hazai antifa támadásokra utalva írta, hogy a kommunista különítményesek készen állnak a gyilkolásra is. Kocsis Máté szerint a magyarországi antifa támadások célja hasonló volt, mint a szlovák miniszterelnök elleni merényleté.

A baloldali sajtó felelősségének kérdése is felmerült, ahol Bayer Zsolt szerint a gyűlöletkeltő kommenteket tolerálják. Kocsis Máté a baloldali médiumokat vádolta a gyűlöletkeltés mesterfokon űzésével.

Az elkövető, Juraj Cintula, békemozgalomnak és szélsőjobboldali csoportnak is tagja volt. A Progresszív Szlovákia cáfolta, hogy a támadó a mozgalmuk tagja lett volna. Cintula a Slovenskí Branci neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt.

Robert Fico politikai kötődése is összetett: Orbán Viktor szövetségese, de egy baloldali-populista párt elnöke, és a Demokratikus Koalícióval ül egy frakcióban az Európai Parlamentben. Fico pártját felfüggesztették az Európai Szocialisták Pártjából és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből. Fico korábban ellenezte a felvidéki magyarok kettős állampolgárságát és korlátozta az anyanyelv használatát, de később Ukrajnával is kétoldalú megállapodást írt alá.