Alaposan változik a közlekedés május 1-én

Május 1-jén, az ünnepnapon a közösségi közlekedési eszközök, így a vonatok, volánbuszok és a HÉV-járatok is módosított menetrend szerint közlekednek. A MÁV és a Volánbusz arra kéri az utasokat, hogy az indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről, és lehetőség szerint elővételben váltsák meg a menetjegyeket, vagy használják az automatákat és az online jegyvásárlási lehetőségeket az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek május 1-jén, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes. A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival indulnak, és a MÁV lehetőségekhez képest további kocsikat is forgalomba állít, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán keresztül nyomon követhető az egyes vonatok ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, ami segíthet az utasoknak a megfelelő járat kiválasztásában.

A Volánbuszok április 30-án, kedden a munka- és tanítási napra, május 1-jén, szerdán a munkaszüneti napra, május 2-án, csütörtökön pedig ismét a munka- és tanítási napra érvényes menetrend szerint indulnak. A MÁV Csoport felhívja a figyelmet arra, hogy május 1-jén az áruházak és bevásárlóközpontok zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek. Egyes helyi járatok az ünnepi rendezvények miatt terelve közlekedhetnek.

A HÉV-járatok is a munkaszüneti napi menetrend szerint járnak május 1-jén, bizonyos vonalakon ritkábban. A BKK és a HÉV honlapján érhetők el a részletes menetrendek. Az utasokat arra kérik, hogy ne utazzanak megszokásból, hanem előre tájékozódjanak az indulási időkről. A Volánbusz arra kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon, és időben gondoskodjanak a menetjegyek megvásárlásáról, biztosítva ezzel a helyet az utazásra.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően április végétől a BudapestGO felhasználói már valós időben, a járatok teljes vonalán nyomon követhetik, hogy hol jár az a fővárost is érintő MÁV-vonat vagy Volánbusz-járat, amellyel utazni szeretnének. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bejelentette, hogy minden Budapestet érintő MÁV-vonat útvonalát és aktuális helyzetét a teljes szakaszon megjeleníti az alkalmazásban. Ezáltal például Szeged vagy Debrecen vasútállomásról is valós időben lehet megtervezni az utazást bármelyik budapesti vagy agglomerációs helyszínre, illetve a visszaútra is. Ha egy járat nem a menetrendben rögzített időben érkezik, a BudapestGO azonnal figyelembe veszi, és rögtön az előnyösebb útitervet javasolja a felhasználóknak. A Volánbusz 300 és 899 közötti járatszámú regionális autóbuszai már követhetők voltak a BudapestGO-ban, és most ezekhez 29 további távolsági járat valós idejű információi is hozzáadódtak.