Másodfokú riasztás kiadva több megyében, majd visszavonva

Jégesővel és erős széllökésekkel járó heves zivatarok várhatóak voltak Fejér és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun megye egyes részein, azonban a riasztást később visszavonták.

Az MTI által közölt információk szerint a következő órákban a másodfokú riasztással érintett járásokban hevesebb zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket villámlás, erős szél és jégeső is kísérhet. Az előrejelzések szerint péntek délután az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén a legnagyobb eséllyel jöhetnek létre heves zivatarok, amelyek során jégeső és viharos szél is előfordulhat. Azonban péntek kora este a HungaroMet Nonprofit Zrt. visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat.

A zivatarok környezetében óránkénti 60-80 kilométeres széllökések várhatóak voltak, míg a heves zivatarok esetében a jég mérete meghaladhatja a 3 centimétert, és az óránkénti sebesség akár a 80-90 kilométert is elérheti. A zivatartevékenység az éjszakai órákban az ország keleti, északkeleti részein is fennmaradhat, bár várhatóan gyengülő intenzitással.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a riasztás érvényben lévő területeken különösen óvatosak legyenek a fák, fasorok és állványzatok közelében. Javasolják, hogy a szél által felkapható tárgyakat – mint például kerti bútorok, szerszámok, kisebb cserepes növények – vigyék védett helyre. Felhívják a figyelmet arra is, hogy senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, és a fasorok mellett fokozott óvatossággal közlekedjenek. Amennyiben valaki bajba jutott személyt vagy leszakadt vezetéket észlel, hívja az 112-es segélyhívó számot.