Európai parlamenti listák: a pártok az utolsó pillanatokig gyűjtik az ajánlásokat

A Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk már benyújtotta az európai parlamenti listáját, míg más pártok még az ajánlások összegyűjtésén dolgoznak. A jelölő szervezeteknek péntek délutánig van lehetőségük a szükséges aláírások leadására.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 38 nyilvántartásba vett jelölő szervezet közül a Fidesz-KDNP volt az első, amelyik leadta az európai parlamenti listáját, melyet Deutsch Tamás uniós képviselő vezet. A Mi Hazánk listáját Toroczkai László elnök állította össze, és ők voltak a második párt, akik az ajánlásokat benyújtották. A Tisza Párt listájának első helyén Dávid Dóra szerepel, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájának első helyén Le Marietta látható, mindkét párt hivatalosan is benyújtotta listáját.

Több párt is jelezte, hogy a határidő lejárta előtt összegyűjti a szükséges ajánlásokat. Az LMP és a Momentum az ATV Híradójának megerősítette, hogy időben leadják a kellő számú ajánlást. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója azt nyilatkozta, hogy már rendelkeznek elegendő aláírással, de továbbra is folytatják a gyűjtést. A Kutyapárt és a Mindenki Magyarországa Néppárt is hasonlóan tíz és húszezer közötti ajánlással rendelkezik.

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Tisza Párt 24 százalékon áll, magasan megelőzve a többi ellenzéki pártot. A Fidesz támogatottsága 46 százalék, míg a Demokratikus Koalíció 9, a Kutyapárt 6, a Momentum 5 százalékon áll. A Medián mérése szerint így ez az öt párt jutna be az Európai Parlamentbe, ha most vasárnap lenne a választás.

A pártoknak az európai parlamenti listákat május 3-ig, az önkormányzati egyéni jelölteket május 6-ig, míg az önkormányzati és vármegyei listákat május 7-ig kell leadniuk. Korábban az Iránytű Intézet is Magyar Péter pártját, a Tisza Pártot mérte a legerősebb ellenzéki pártnak, és az IDEA Intézet szerint sem volt évek óta annyira alacsony a Fidesz–KDNP támogatottsága, mint április elején, amikor a decided voters körében 38%-ra esett vissza.

A Medián friss mérésének eredményei az Iránytűéhez állnak közelebb, vagyis megerősítik, hogy az ellenzéken belül éppen egy gyors ütemű trónfosztás történik: a DK, kiegészítve szatelitpárttá süllyedt szövetségeseivel, messze lemaradt a Tisza mögött. A többi ellenzéki párt támogatottságának is betett Magyar Péter pártjának színrelépése, annyira, hogy már az ötszázalékos küszöbbel is jelentős gondjaik lehetnek. Az MKKP március óta 11-ről 7, a Momentum 7-ről 5, a Mi Hazánk pedig 9-ről 4 százalékra esett vissza a pártot választók között a Medián mérései alapján. Magyar Péter a legnépszerűbb magyar politikus az EP-választásokon 43%-os támogatottsággal, megelőzve Tamás Deutscht, aki 33%-on áll.