A The Jesus and Mary Chain a Fekete Zaj fesztivál fő fellépője

A The Jesus and Mary Chain zenekar lesz az idei Fekete Zaj fesztivál egyik fő headlinere, amely idén ünnepli a 15. születésnapját. A skót együttes, amely a shoegaze és a zajrock műfajok számára is jelentős inspirációt nyújtott, először fog koncertet adni Magyarországon, a Mátra-Sóstón.

A zenekart 1983-ban alapították Jim és William Reid testvérek East Kilbride-ban, Skóciában, és egy szünet után 2007-ben újjáalakultak. Idén márciusban adták ki legújabb, "Glasgow Eyes" című lemezüket, amelyen az elektronikus zenei hatások érvényesülnek, például a Kraftwerk és a Suicide munkásságából merítve. A magyarországi debütáló koncerten a rajongók hallhatják majd a "Psychocandy" és a "Darklands" albumok dalait is, amelyek mára klasszikusnak számítanak, valamint a "Just Like Honey" című számot, amely az "Elveszett jelentés" film híres zárójelenetéből is ismert.

A The Jesus and Mary Chain a 40 éves fennállását nemcsak a turnéval, hanem egy dokumentumfilmmel és egy könyv kiadásával is megünnepli.

A Fekete Zaj fesztivál augusztus 15-19. között kerül megrendezésre, ahol a The Jesus and Mary Chain mellett olyan előadók is színpadra lépnek, mint az Ultra Sunn, a Glassing és a Whispering Sons, valamint magyar előadók közül a Téveszme és a Lenkke_ is. A zenekar zenéjében az indie rock, a posztpunk, a dark wave, a shoegaze és a noise rock elemei keverednek helyenként némi elektronikával nyakon öntve, és igazi kultzenekarról van szó, melynek zenéje több filmben is felbukkant.