Chris Pratt modern villájának lebontása felháborodást vált ki

Az örökségvédők és a szépérzékkel rendelkező internetezők kifejezetten mérgesek Chris Pratt és felesége, Katherine Schwarzenegger döntése miatt, akik egy fontos modern építészeti alkotást bontattak le, hogy helyén saját otthonukat építsék fel.

Los Angeles környékén egyre több híresség dönt úgy, hogy a XIX. századi birtokokat utánzó farmházakat épít. Chris Pratt és Katherine Schwarzenegger is ebbe a csoportba tartoznak, miután megvásárolták a dél-kaliforniai modern építészet jeles képviselője, Craig Ellwood által tervezett Zimmerman House-t. A közel 1400 négyzetméteres villaért 12,5 millió dollárt fizettek, amelynek kertjét a XX. századi tájépítészet zsenije, Garrett Eckbo tervezte.

A pár azonban úgy döntött, hogy a házat lebontják, és a környező területet is átalakítják, ami számos internetező és örökségvédő felháborodását váltotta ki. Sokan értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen a tervező munkáját magasra értékelték, és nem értik, miért fizet valaki ekkora összeget egy épületért, ha aztán lebontja.

Az örökségvédők szerint a jó ízlés nem vásárolható meg, és egyikük Rothko művész munkájához hasonlította a történteket. Egy 2022 decemberi videó szerint a bejárat mögött még hetven év után is megvoltak az eredeti belsőépítészeti elemek, de ezek sorsa többségében ismeretlen.

Quinn Garvey, aki a videót készítette, szerint a ház kitűnő állapotban volt, és nem gondolta volna, hogy el fog tűnni. Egy Los Angelesben dolgozó építész, John Dutton szerint Pratt és Schwarzenegger olcsóbban is megoldhatta volna a meglévő ház bővítését, így egy értékesebb ingatlant kaphattak volna, nem csak egy társadalmi státuszukat tükröző háromdimenziós reklámot.

Az új otthon tervezője Ken Ungar lesz, aki a modern farmházak tervezésében ismert, de a tervek egyelőre nem publikusak.

Los Angeles nemcsak a modern építészet elvesztésével szembesül, hanem a történelmi ingatlanok piacán is változásokat él meg. Muhammad Ali egykori otthona, egy olasz reneszánsz stílusú Los Angeles-i kastély, amelyet az ökölvívó legenda 1979-ben vásárolt meg és 1984-ig lakott benne, most árverésre kerül. A több mint 100 éves, a város Hancock Parkjában található kúriában hét hálószoba, nyolc fürdőszoba van, és számos luxusfelszereltséggel, köztük saját úszómedencével is büszkélkedhet. A 1,5 hektáros telken fekvő kastély 10 500 négyzetmétert foglal el, mellette pedig még egy 1000 négyzetméteres vendégház is helyet kapott. A lenyűgöző, John C. Austin építész által tervezett lak, amely olyan helyi nevezetességek mögött helyezkedik el, mint a Los Angeles-i városháza és a Griffith Obszervatórium, korábban Sylvester Stallonét, Clint Eastwoodot, Michael Jacksont, de még Barack Obamát is vendégül látta. A korábban 13,5 millió dollárért – vagyis mintegy ötmilliárd forintért – jegyzett birtokért május 3-ától május 15-ig lehet licitálni.