A barna zsír titka: új felfedezés az elhízás elleni harcban

A tudomány újabb mérföldkőhöz érkezett az elhízás megértésében, miután kutatók felfedezték a barna zsírszövet működését gátló fehérjét, ami új távlatokat nyithat a túlsúly kezelésében.

A barna zsírszövet, ellentétben a fehér zsírral, nem a testzsír növekedéséért felelős, hanem éppen ellenkezőleg, a fogyás elősegítésében játszik szerepet, hiszen képes hőt termelni az elfogyasztott ételekből és hatékonyan égeti a felesleges kalóriákat. Korábban úgy vélték, hogy a barna zsír csak egerekben és újszülöttekben van jelen, de későbbi kutatások kimutatták, hogy felnőttekben is előfordulhat.

A Dél-Dániai Egyetem, a Novo Nordisk Center for Adipocyte Signaling, a Bonni Egyetem és a Bonni Egyetemi Kórház kutatói azonosították azt a fehérjét, amely felelős lehet a barna zsír működésének csökkenéséért az életkor előrehaladtával. A Nanowerk által ismertetett eredmények szerint ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet az elhízás elleni küzdelemben.

Hande Topel, a tanulmány egyik szerzője szerint az "AC3-AT" nevű fehérje az, amely leállíthatja a barna zsír működését. Topel hozzátette, hogy a jövőben, ha sikerül blokkolni az AC3-AT fehérjét, az lehetőséget teremthet a barna zsír biztonságos aktiválására.

Az egereken végzett kísérletek során azok az egyedek, amelyek genetikailag nem tartalmaztak AC3-AT-t, védettek voltak az elhízással szemben, mivel testük jobban égette a kalóriákat és képes volt fokozni az anyagcsere sebességét. A magas zsírtartalmú étrenddel etetett egerek közül azok, amelyek nem rendelkeztek az AC3-AT fehérjével, kevésbé híztak meg, és anyagcseréjük egészségesebbnek bizonyult.

Ronja Kardinal, a Bonni Egyetem PhD-hallgatója szerint az AC3-AT fehérje nem csak egerekben, hanem emberekben és más fajokban is megtalálható, ami közvetlen következményekkel bír az emberi egészségre nézve. A kutatások alapján, bár a barna zsír mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, megfelelő módszerekkel később is aktiválható, ami felgyorsíthatja az anyagcserét és segíthet a fogyásban, különösen magas kalóriabevitel esetén.