Újraindul a Balticconnector gázvezeték

A finn rendszerüzemeltető vezetőjének bejelentése szerint a Balticconnector gázvezeték, amely Észtországot és Finnországot köti össze, várhatóan jövő hétfőtől kezdi meg újra a kereskedelmi gázszállítást. A vezeték engedélyezés alatt áll, és a Reuters tudósítása alapján április 22-től indulhat meg a forgalom a tavaly októberben megsérült északi gázvezetéken.

A sérülést egy kínai tulajdonú teherhajó árboca okozta, amelyet a tengerfenéken vonszoltak, és az eset óta vizsgálják a pontos okokat. Az árboc a gázvezetéket elszakította, ami miatt a nyomás órákon belül kiszivárgott. Kezdetben aggodalmak merültek fel, hogy szándékos szabotázs történhetett, hasonlóan az Északi Áramlat vezetékeinek 2022 szeptemberi felrobbantásához.

A vezeték megszakadása izgalmas időszakokat eredményezett a finn tél kezelésében, de a helyzetet sikeresen kezelték az Inkoo nevű úszó LNG-terminál és visszagázosító segítségével. A terminál vezetője szerint a Balticconnector újraindulása ellenére a terminál nem zár be, mivel kapacitásaik teljesen le vannak kötve szeptember végéig, és a következő hónapokban újabb kapacitásfoglalási lehetőségek nyílnak meg a jövő évre.