Azonnali kincstári értékpapírszámla-nyitás népszerűsége

Négy hónap alatt 40 ezer magyar döntött úgy, hogy azonnali kincstári értékpapírszámlát nyit, és összesen 60 milliárd forint értékben vásároltak állampapírt.

Tavaly december óta a Magyar Államkincstárban elérhetővé vált, hogy mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül, néhány egyszerű kattintással nyithatók meg az értékpapírszámlák. A Start-számlák és a nyugdíj-előtakarékossági számlák egyaránt részesülnek ebben az újításban, és a számlanyitások száma mára már meghaladta a 40 ezret, míg az állampapírokra költött összeg közel 60 milliárd forintra rúg.

Az online értékpapírszámla-nyitás lehetősége 2023. december 11-én vált elérhetővé a Magyar Államkincstárban. Az új szolgáltatás bevezetése óta eltelt időszakban Varga Mihály többször is beszámolt a kezdeményezés sikeréről. Január elején például arról tájékoztatott, hogy a megnyitott számlák száma már meghaladta a 10 ezret, és az ezeken a számlákon elhelyezett állampapírok összértéke megközelítette a 9 milliárd forintot.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az állampapír vásárlása az egész ország számára előnyös: a családok számára biztonságos, magas hozamú és kamatadó-mentes befektetést jelent, míg az állam számára stabil és kiszámítható finanszírozást biztosít. A miniszter hozzátette, hogy Magyarország szuverenitását erősíti, hogy 2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé növelték, a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentették, valamint a devizaadósság arányát 50 százalékról 30 százalék alá javították.