Indul a pályázat: több száz cigányzenészt támogat a Muzsikáló Magyarország 2024

Mintegy 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti közel ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül a kormány, növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy a program folytatását javasolták a Magyar Kormánynak, amely 2018-ban indult el.

Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, az MTÜ elnöke április 23-án, kedden tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot indít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére.

Guller Zoltán kiemelte: „A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát. Reméljük, hogy sok vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, mivel a zenekarok játéka nem csak az utcáról csalogatja be a vendégeket, hanem emlékezetes élményt is nyújt számukra”.

A 4-6 fős vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és tagjai április 29-től május 27-ig jelentkezhetnek a pályázati felhívásra. Az MTÜ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető, továbbá telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll a felmerülő kérdések esetén.

Közel 500 cigányzenész négy havi vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé az idei összesen 1 milliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program. A támogatott zenekarok hetente 4 nap, naponta 3 órán keresztül játszanak a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében Dankó Pista Emléknapot is szervez az MTÜ, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

A programmal kapcsolatos további információk és a részletes pályázati kiírás a kisfaludyprogram.hu online oldalon érhető el.