Bambino, a vadonból visszatért őzbak

Három hónap kóborlás után ismét felbukkant Magyar Péter házánál az általa nevelt Bambino, a felnőtt őzbak. Az állat agancsot növesztett, de szelídségét megőrizte.

Magyar Péter tavaly fogadott örökbe egy elárvult őzikét, miután annak anyját elütötte egy autó. Az őzike, Bambino, aki cumisüvegből ivott tejet, barátságot kötött a család kutyájával és macskáival. Idővel azonban egyre több időt töltött távol otthonától, és kora tavasszal úgy tűnt, végleg elhagyta azt.

A család észrevette, hogy valaki lelegeli a cseresznyefák alacsonyabb ágairól a leveleket, ami arra utalt, hogy Bambino időnként visszalátogat. Magyar Péter lánya napközben többször is megpillantotta az őzikét a ház körül. Egy este, amikor Magyar Péter hazaért, Bambino egyszerűen betoppant az ajtón.

Magyar Péter gondoskodott róla, kipucolta a bundáját, eltávolította a kullancsokat és ledörzsölte az agancsát. Az őzbak megnyaldosta a férfi kezét, és ugyanolyan szelídnek bizonyult, mint gidácska korában, annak ellenére, hogy egy vadász barátja figyelmeztette, az ivarérett állatok veszélyesek lehetnek.

Bambino üdvözölte gyermekkori játszópajtásait is, Zsebi kutyát és a macskákat. Nem tudni, meddig marad, vagy ha elmegy, visszatér-e még. Magyar Péter aggódik, nehogy a vadászok kilőjék az őzbakot.

Egy ismerősétől foszforeszkáló narancssárga festéket szerzett, amit terepfutók használnak a kövek megjelölésére. Reményei szerint, ha Bambino agancsa így ragyogna szürkületben, a vadászok észrevennék, hogy az állat emberhez szokott, és nem lőnék le.

Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője szerint az ember által nevelt állatok gyakran tekintik gondozójukat fajtársnak, és Bambino valószínűleg a környezethez kötődve tér vissza, ahol táplálékot talál és biztonságban érzi magát. Az őzek általában ősztől tavaszig nagyobb csoportokban élnek, nyáron pedig inkább magányosan vagy családban. Lehetséges, hogy Bambino csapatban töltötte a kora tavaszi hónapokat, és most hagyta ott a vad társaságot.