Az OpenAI megállapodásokat köt az újságokkal és jogi kihívásokkal néz szembe

Az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője, megállapodást kötött a Financial Times amerikai üzleti lap kiadójával, hogy a lap cikkeit felhasználva fejlessze mesterséges intelligenciáját, miközben több más kiadóval is hasonló egyezségeket kötött, ugyanakkor nyolc amerikai lap pert indított a cég és a Microsoft ellen.

Az OpenAI, amely korábban engedély nélkül használta fel újságírók cikkeit mesterséges intelligenciájának (MI) tanítására, most a Financial Times kiadójával sikerült megállapodnia. A cég ezzel elkerülheti a további jogi vitákat, mint amilyeneket a The New York Times indított ellene és a Microsoft ellen. A Financial Times-szal kötött együttműködés keretében a lap cikkeit fogják felhasználni az MI képzésére, és közösen dolgoznak majd ki új MI-megoldásokat a lap számára.

John Ridding, a Financial Times vezérigazgatója szerint fontos, hogy a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek fizessenek a kiadóknak az adatokért, és kiemelte az emberi újságírók alkalmazásának fontosságát. Az OpenAI által fizetett összegek pontos mértékét nem hozták nyilvánosságra, de a The Information szerint az éves díjak 1–5 millió dollár között mozoghatnak kiadónként.

Az OpenAI számára létfontosságú, hogy megállapodásokat kössön a kiadókkal, mivel a mesterséges intelligencia minősége közvetlenül függ az adatkészlettől, amelyen tanul. Szakértők szerint, ha az MI tanulási üteme nem lassul, akkor 2026-ra kimerülhetnek az adatforrások.

Az elmúlt időszakban az OpenAI több hasonló szerződést is kötött, többek között az Axel Springer kiadóval, amelynek keretében a Politico és a Business Insider amerikai változatának, valamint a Bild és a Die Welt német lapoknak az anyagait is felhasználhatja. Emellett szerződései vannak az Associated Press amerikai, a Le Monde francia és a Prisa Media spanyol kiadókkal is.

Ugyanakkor nyolc amerikai lap, köztük a The New York Daily News, a Chicago Tribune és a Denver Post pert indított kedden a ChatGPT-t készítő OpenAI és a Microsoft ellen a New York-i szövetségi bíróságon a szerzői jogok megsértése miatt. A lapok azt állítják, hogy a technológiai vállalatok szerzői jogi oltalom alatt álló több millió cikket használtak fel bármilyen engedély vagy ellentételezés nélkül ahhoz, hogy segítségükkel fejlesszék a mesterséges intelligenciájú chatbotok képességeit.

Frank Pine, a MediaNews Group és a Tribune Publishing főszerkesztője szerint nem engedhetik meg az OpenAI-nak és a Microsoftnak, hogy a kiadók kárán, munkájuk ellopásával fejlesszék technológiájukat. A Microsoft nem reagált a megkeresésekre, az OpenAI pedig azt közölte, hogy gondot fordít a hírlapok támogatására. A mostani per csak a legújabb azon perek sorában, amelyek a két technológiai vállalattal szemben indultak szerzői jogok megsértése címén, korábban többek között a The New York Times és népszerű szerzők is pereltek őket.

A cégek azzal érvelnek, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése nyilvánosan elérhető internetes tartalmak kiaknázásával az amerikai szerzői jogi törvényben meghatározott méltányos használat fogalmának védelme alá tartozik.