Űrvonatot épít a Holdon a NASA - fotón a tervek

A NASA egy játék vasútépítő készletre emlékeztető rendszert tervez a Holdon, amely autonóm és fenntartható lesz. Az amerikai űrkutatási szervezet egy olyan vonatot tervez, amely a holdbázis körül, a leszállási zónákba és az előőrsök között közlekedik majd, főként teherszállítás céljából.

A tervezett vasúti rendszer neve FLOAT, ami a "rugalmas lebegés a pályán" angol rövidítése. A lebegő rendszerrel a NASA célja, hogy csökkentse a holdpor okozta károsodást, és egy olyan technológiát alkalmazzon, amely lehetővé teszi a sínek egyszerű áthelyezését. Az illusztrációk alapján a sínek különleges bevonatot kapnának, amelyek között olyan is van, ami napfény hatására áramot termel.

A robotszerelvények a tervek szerint a sínek felett lebegve közlekednének, így minimalizálva a holdpor okozta károsodást. A sínek előnye, hogy egyszerűen feltekerhetők, így ha a holdi bázis igényei megváltoznának, könnyedén áthelyezhetők lennének.

A projekt hosszú távú célja, hogy feltárja a Holdon elhelyezett rendszerek környezeti hatásait, mint például a hőmérséklet és a sugárzás befolyását az élettartamukra. Az űrvasút beüzemelését 2030-ra tervezik.

Ezzel párhuzamosan, a NASA más területein is fontos döntések születnek. A Hubble űrteleszkóp, amely 34 éve szolgálja a tudományt és a közönséget lenyűgöző űrfotókkal, elavultnak számít, és már nem működik megbízhatóan. A NASA nem tervez több karbantartó missziót a Hubble-höz, mivel az űrsikló-flotta nyugdíjazása óta nincs megfelelő eszközük erre. A Hubble várhatóan 2034-ben fog a légkörben elég.

Jared Isaacman amerikai milliárdos azonban felajánlotta, hogy saját költségén küldene karbantartó missziót a Hubble-höz, amelyben ő maga is részt venne. A NASA azonban aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a SpaceX űrhajójának hiányoznak az űrsiklók manipulátorkarjai, és az űrruhák sem lettek még élesben tesztelve. A NASA dilemmája, hogy hozzájáruljon-e egy olyan misszióhoz, amely potenciálisan veszélyeztetheti a Hubble-t és az űrhajósokat, vagy elutasítsa az ajánlatot, amely több százmillió dolláros magánbefektetést jelentene egy olyan projektre, amelyre már nem kívánnak adófizetői pénzt fordítani.