A tökéletes fotók titka: így mossuk el a hátteret a képeken

A legtöbb fotónak nagyon jól áll, ha csak a fő téma éles, és minden más a képen el van mosódva. Ez egy hatékony technika a fotó fő tárgyának vagy alanyának kiemelésére. Napjainkban a legtöbb okostelefon portré módot kínál, amely digitálisan hozza létre ezt az effektet. Azonban a képek készítésekor érdemes tisztában lenni a mélységélesség és a rekesz fogalmával, ha biztosra akarunk menni.

A rekesz a fényképezőgépeknek az a része, amely szabályozza, hogy mekkora résen keresztül jöjjön be a fény a lencsén. A rekesz lehet teljesen nyitva vagy nagyon szűkre állítva. Minél kisebb a nyílás, annál kevesebb fény érkezik az érzékelőkre, ami hasznos lehet erős napsütésben, amikor a kép egyébként túl világos lenne.

A rekesz beállításával szabályozhatjuk a kép éles részének méretét is, amit mélységélességnek nevezünk. Kisebb rekesznyílás esetén nagyobb terület lesz éles a képen, míg nagy rekesznyílásnál, amikor a legtöbb fény áramlik be, csak egy kis rész lesz fókuszban, ezt hívjuk kis mélységélességnek.

A fényképezőgépeken és okostelefonokon az F-érték jelöli a rekesznyílás méretét. Az értékek általában F2.8 és F11 között mozognak, de a lencse képességeitől függően ez változhat. Egy tipikus skála F2.8, 4, 5.6, 8, 11 értékeket tartalmazhat.

Minél kisebb az F-szám, például F2.8, annál kisebb terület lesz éles a képen, ami kis mélységélességet jelent. Magasabb F-érték, mint például F11, esetén az egész kép éles lehet. Ha ismerjük ezeket az értékeket, könnyedén készíthetünk hatásos képeket fényképezőgépünkkel vagy manuális beállításokra képes okostelefonunkkal.