A légkörből szén-dioxidot kiszívó csodaanyagot fejlesztettek ki

Laboratóriumi körülmények között már működik is: sikerült egy olyan stabil molekulát létrehozni, ami segíthet fékezni a globális felmelegedést. Az eredmények biztatók, és a fejlesztést nagyobb léptékben is tesztelni kell.

Brit és kínai kutatók együttműködésében jött létre a világ első olyan molekulaszerkezete, amely képes lehet a légkörben lévő szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok megkötésére. A Science Alert beszámolója szerint, ha a fejlesztés beváltja a hozzá fűzött reményeket, az komoly eszköz lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Az Edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem és a Kelet-kínai Műszaki Egyetem tudósai közösen szintetizálták az újfajta anyagot laboratóriumi körülmények között. A molekulát két lépésben állították elő: először háromszögű építőelemeket hoztak létre, majd ezekből tetraéder alakú molekulát formáltak. Az így létrejött anyag erősen vonzza és magába zárja az üvegházhatású gázokat, mint például a szén-dioxidot, és a vizsgálatok szerint vízben is stabil, ami kedvező az ipari felhasználás szempontjából.

A Nature Synthesis című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a molekulaszerkezet képes magába zárni a kén-hexafluoridot is, amelyet a tudósok a legerősebb üvegházhatású gázként tartanak számon. A szén-dioxid 5–200 év közötti ideig marad fenn a légkörben, míg a kén-hexafluorid akár 800–3200 évig is ott maradhat, és 23 500-szor erősebb hatást gyakorol a felmelegedésre, mint a szén-dioxid.

A jelenlegi számítások szerint évente 20 milliárd tonna szén-dioxidot kellene kivonnunk a légkörből, hogy ellensúlyozzuk a kibocsátást, amely évről évre növekszik. A jelenlegi stratégiák évente 2 milliárd tonnával képesek tehermentesíteni a légkört, amit főként a fák és a talaj tesz meg. A szén-dioxidot elnyelő rendszerek 2,3 millió tonnával járulnak hozzá ehhez. Az új molekula, mint amilyet most fejlesztettek, nagymértékben segíthet a szén-dioxid megkötésében, ami jelentős előrelépés lehet a globális felmelegedés elleni harcban.