Orbánék brüsszeli konzervatív konferenciáját a harmadik helyszínről is kidobták

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) helyszíne ismét változott, miután a rendőrség leállította az eseményt a Claridge rendezvényhelyszínen, a közrend védelmére hivatkozva.

A konferencia, amelyet eredetileg április 16-án és 17-én terveztek, először a Concert Noble házigazdáitól kapott elutasítást a múlt hétvégén. Az MCC brüsszeli központjának igazgatója ezt követően a szólásszabadság elleni támadásként értékelte a döntést, és tiltakozásra szólított fel.

A rendezvény előadói között szerepelt Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, a Brexit ötletgazdája, Eric Zemmour francia szélsőjobboldali politikus, valamint Mateusz Morawiecki, a volt lengyel miniszterelnök.

Az esemény körüli feszültséget fokozta, hogy antifasiszta szervezetek tüntetést szerveztek volna a konferencia új helyszíne előtt. Amikor azonban kiderült, hogy a Sofitel Hotel is elutasítja a konferenciát, a tüntetés szervezői ünneplést ígértek, amennyiben a konferencia végül nem kerül megrendezésre.

A Sofitel Hotel visszamondása után a hírek szerint a szervezők már a szállodában voltak, és amikor tájékoztatták őket, hogy a szerződés érvényét veszíti, akkor nem akartak elmenni. Végül a kiérkező rendőröknek kellett elmagyarázniuk, hogy ez nem a szállodán múlott, ekkor a szervezők távoztak.

Vincent de Wolf, az érintett kerületnek, Etterbeeknek polgármestere a The Brussels Timesnak elmondta, hogy figyelmeztetést kapott a sajtótól az esemény természetéről és az érkező emberekről. Erről tájékoztatta a helyi rendőrséget, akik felvették a kapcsolatot a Sofitellel, és a vezetőség úgy döntött, hogy lemondja az eseményt. Az antifasiszta tüntetés szervezői pedig üzenetet küldtek az MCC-nek, jelezve, hogy ha a NATCON 24 végül elmarad, nagy ünneplést tartanak Brüsszelben.

A Politico szerint a brüsszeli rendőrség kedden, az esemény kezdete után két órával jelent meg a Claridge rendezvényhelyszínen, és közölte, megszakítják a rendezvényt, a közrend védelmére hivatkozva. A helyszínen már lehúzták a redőnyt, így a konferencia nem folytatódhatott. Frank Füredi, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli igazgatója a Politicónak azt mondta, hogy az egész olyan, mintha egy totális diktatúrában lennének, és technikai okokra hivatkozva valójában politikai szempontokat érvényesítenek. Azt állította, hogy a helyszín tulajdonosának azt mondták, ha nem fújja le a rendezvényt, akkor kikapcsolják az áramot.

A rendezvénynek már több napja próbáltak helyszínt találni a szervezők. Eredetileg úgy volt, hogy az MCC brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) és egyben adománygyűjtés helyszíne a Concert Noble lesz. Ezek után került képbe a Sofitel, de hétfő este a szálloda is visszamondta a megállapodást. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadójának bejegyzéséből kiderült, a Claridge rendezvényhelyszínen vette kezdetét a konferencia, amíg a rendőrség le nem húzta a rolót.

A Claridge rendezvényterme már a konferencia harmadik helyszíne volt, miután az első helyszín – a Concert Noble – Philippe Close, Brüsszel szocialista polgármestere nyomására elutasította őket. Ezt követően a Hotel Sofitel Brussels Europe luxusszállodába próbálták megszervezni az eseményt, amely Etterbeek liberális polgármester ráhatása miatt nem jöhetett létre a helyszínen.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, ahol a Claridge található, korábban e-mailben közölte a Politicoval, hogy „azonnal intézkedéseket fog tenni a rendezvény betiltása érdekében”. A rendőrség közölte a szervezőkkel, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők később, délután polgári rendbontást okoznak a helyszínen. Anthony Gilland, az MCC kabinetfőnöke közölte a rendőrséggel, hogy bíróságon fogják megtámadni a polgármester döntését, hogy a konferenciát továbbra is megrendezhessék.

Frank Füredi a Mandinernek azt is elárulta, hogy Hotel Sofitel Brussels Europe-nál nagyon barátságosak voltak. „Ez egy másik része s városnak, ahol egy másik polgármester van. Mondták, hogy nem lesz baj. Aláírtuk a szerződést velük, és akkor tegnap, mikor már kezdtük építeni a dolgokat a teremben, akkor mondták, hogy az ő polgármesterük azt mondta, hogy nem akarja, hogy ez a rendezvény az ő területén legyen” – mondta, hozzátéve, hogy „a polgármester még büszke is volt, sőt fel is vágott, hogy sikerült megakadályoznia a rendezvényt”.

A Mandiner szerint reggel már a Claridge tulajdonosára is nyomást próbáltak helyezni, hogy mondja vissza a rendezvényt, emiatt el is vitték az autóját. Az épületet ezt követően lezárták, és akkor még a rendőrök helyett csak bérelt biztonsági őrök biztosították a rendezvényt. Erről Füredi azt mondta: „el akarnak hallgattatni minket, a háborúellenes, migráció-ellenes, szuverenista erőket. Ez egy elég izgalmas esemény. De nagyon büszke vagyok arra, hogy mindenki olyan elszántan dolgozik”.