Az olimpiai álmok magas ára

Hamarosan lezárulnak a kvalifikációs lehetőségek a 2024-es párizsi olimpiára, ami felveti a kérdést, hogy milyen anyagi áldozatot követel meg a sportolóktól a kimagasló eredmények elérése. A sportesemények kapcsán gyakran csak a teljesítményt értékeljük, de kevesebb szó esik a mögötte álló hosszú évekig tartó munkáról és kitartásról. A sporteredmények jelentős társadalmi és gazdasági hatással bírnak, például a labdarúgó-világbajnokság győztesének GDP-jére is pozitívan hathatnak.

Magyarország sportnemzetként definiálja magát, és kiemelkedően támogatja a sportolókat. A finanszírozás kérdése azonban állandó viták tárgyát képezi. A csapatsportok, mint az amerikaifutball, a kosárlabda és a labdarúgás, jelentős üzletté váltak, de ez nem minden sportágra jellemző. Az állami támogatás nélkülözhetetlen a nemzetközi versengésben.

Az elmúlt évtizedekben az ázsiai országok és a Perzsa-öböl térsége is megerősödött a sportban, és a nagy nemzetközi sportesemények egyre gyakrabban kerülnek Európán és Amerikán kívüli helyszínekre.

Az amerikai kutatás szerint az utazási költségek a legmagasabbak a sportolók számára, amelyeket a felszerelés, az edzés, a regisztrációs díjak és az edzőtáborok költségei követnek. A legdrágább sportágak közé tartozik a jégkorong, a síelés és a snowboard, míg a tenisz és a golf a luxussportok közé sorolható, de ezektől olcsóbbak. Az atlétika viszont a legkisebb költségekkel járó sportág.

A 2021-es tokiói olimpia előtt készült brit kalkuláció szerint az olimpikonok átlagosan napi öt és fél órát edzenek, a hét hat napján. Az edzésen kívüli órák, mint a gyógyulás, a fizikoterápia és a táplálkozás is fontosak. Az egyéni sportolók mögött szakemberek állnak, mint edzők, teljesítményspecialisták és technikai stáb.

Az angol viszonylatban a cselgáncs a legolcsóbb sport, míg az íjászat és a tollaslabda költségei kétszeresei a cselgáncsnak. A súlyemelés, az ökölvívás és a triatlon anyagi igénye még ennél is magasabb.

Magyarországon a sport kiemelt stratégiai ágazat, és a látvány-csapatsportágak támogatása mellett további sportágak is kiemeltté nyilvánításra kerültek. A nemzetközi versenyek megrendezése is fontos szerepet kap, amely hozzájárul a sportturizmus és a városkép fejlődéséhez. Budapest a sportturizmus terén is jelentős előrelépést ért el.