Az egészségügyi várólisták harmonizációja

Az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház főigazgatója, Wikonkál Norbert Miklós az Economxnak nyilatkozva beszélt az intézmény átalakulásának első évéről és a várólisták harmonizációjának lehetőségéről.

Az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház 2023. január 1-től önálló intézményként működik, és bár a gyógyító részek változatlanul működtek, számos új szakterületet kellett létrehozniuk. Az átalakulás során a kórház a Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alá került.

Az intézmény az egy vármegye egy kórház koncepciójának megfelelően működik, és többek között az Uzsoki Utcai Kórház, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ, a Váci Jávorszky Ödön Kórház, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, valamint a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ is hozzá tartozik.

A Honvédkórház komplex betegellátást nyújt, többek között stroke és gerincsérülés ellátását is végezve. Az intézmény az ország egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi ellátás teljes spektrumát lefedi.

A kórház öt telephellyel rendelkezik, négyezer főt foglalkoztat, és minden egészségügyi felsőoktatási intézmény számára gyakorlóhelyként szolgál. Tavaly 453 orvostanhallgató oktatását vállalták, és 178 rezidenst foglalkoztattak.

A főigazgató szerint a centrumkórház évente 60-70 milliárd forintból gazdálkodik, és bár a tartozás januárról februárra egy milliárd forinttal nőtt, a kórházi adósság emelkedése az ágylétszámhoz képest nem számít kiemelkedőnek. Céljuk, hogy év végére harmonizálják a várólistákat a régióban.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az egészségügyi célokra rendelkezésre álló összeg több mint a duplája lett 2010 óta. Az államtitkár kiemelte, hogy a várólisták csökkentése kiemelt prioritás volt az elmúlt évtizedben, és az OECD jelentések szerint Magyarország kedvező képet mutat nemzetközi szinten is.

A legfrissebb várólista adatok szerint azonban a szürkehályog-műtétre várakozók medián tényleges várakozási ideje az elmúlt fél évben 112 nap volt országszerte, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban pedig 228 napot kell várniuk a betegeknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi jelentése szerint a magyarok egészségi állapota rossz, az EU 27 tagállama között Magyarország a 26. helyen áll, csak Romániában rosszabb a helyzet.