A Deák téri virágok pusztulása

A hétvégi Deák téri influenszer-események során megrongálódott egy frissen kiültetett virágágyás Budapesten, amelynek állapotáról Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze számolt be Facebook-oldalán.

Bardóczi Sándor posztjában megosztott képek tanúsága szerint az esemény előtt és után drasztikusan megváltozott a tér képe: az ünnepélyesen kiültetett virágok letaposva, helyükről kifordítva hevertek a belvárosi tér kövezetén. A főtájépítész a hétvégi hőhullámra utalva kritikusan megjegyezte, hogy "sajnos agyára ment pár embernek" és a "csodásan kivitelezett 'influenszer gerilla-marketing' áldozata egy frissen kiültetett virágágy lett".

A főtájépítész hozzászólásában említette, hogy a keletkezett károk megtérítése csak bonyolult jogi úton, hosszadalmas polgári peres eljárás során valósulhat meg. Ezzel kapcsolatban Bardóczi azt javasolta, hogy "ha esetleg a pénzszórás ötlet marketingesei utóbb elgondolkodnak egy picit, és szeretnék ezt a pusztítást valahogy kompenzálni", akkor a főváros által létrehozott Zöld Budapest Alapítvány kész befogadni adományokat, amelyeket célzott módon a károk helyrehozására fordítanának.

Az influenszerek által szervezett események egyike során szombat délután a Dalszínház utcában egy épület tetejéről papírpénzt szórtak a gyülekező tömegre. A telefontokokat gyártó Mobilfox influenszere, Szépréthy Roland kétmillió forintot szórt le a cég irodájának tetejéről, amelynek következtében a téren több mint hétezer ember zsúfolódott össze, egy lány rosszul is lett. Ezen kívül a cipőket forgalmazó Balázs Kicks is szervezett egy eseményt a boltjában, ahol a 2okos nevű influenszer páros új, limitált pólóját lehetett megvásárolni, ami miatt az üzlet előtt még az úttesten is tömegek várakoztak, és egy időre le kellett zárni a forgalmat a Deák térnél. Ezek az incidensek nem voltak az egyetlenek a hétvége folyamán, több hasonló tömegjelenet is zajlott a városban.