Orosz támadások sújtották Ukrajnát, több halálos áldozat

Harkiv megyében és Donyeckben az orosz erők támadásai halálos áldozatokat követeltek, több civil vesztette életét.

Harkiv megyében, a Veszele Lipecka faluban egy családi házat ért csapás szombat este, melynek következtében két holttest került elő a romok alól. A Harkiv megyei kormányzói hivatal vasárnap tájékoztatott a Telegramon az eseményről. Az ukrán légierő jelentése szerint az oroszországi Kurszki területről indított tíz Sahid csapásmérő drónnal, és Donyeck megye orosz megszállás alatti részéről négy darab Sz-300-as és Sz-400-as típusú légvédelmi irányított rakétával támadták a megyét, azonban az ukrán légvédelem valamennyi drónt megsemmisítette.

Donyeck megyében szintén orosz támadások történtek, melyek során három helyi lakos vesztette életét, és öt további személy megsebesült. A Donyeck megyei kormányzói hivatal szombaton számolt be a Telegramon az incidensről.

Szumi megyében egy polgári teherautót talált el egy drón vasárnap reggel, aminek következtében a jármű sofőrje életét vesztette. Az esetről az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészsége számolt be a Facebook-oldalán.

Az ukrán vezérkar a harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 76 katonai összecsapás történt, melyek közül 36 a Donyeck megyei Bahmut környékén zajlott. Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőlegesen 454 ezer főre tehető. Az ukrán erők szombaton többek között öt orosz harckocsit, 34 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 34 drónt semmisítettek meg.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke egy ukrajnai fórumon beszámolt arról, hogy az oroszok drónnal merényletet terveztek Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója ellen. Április 10-én egy helyi lakost vettek őrizetbe, aki segédkezett a kormányzó autójának bemérésében az orosz szakszolgálatoknak, a drónt pedig lelőtték.

Az orosz hadsereg azonban alkalmazkodni látszik a háború kihívásaihoz, és a kezdeti stratégiai hibák után fokozatosan javítja helyzetét a harctéren. Az orosz haderő növelte tüzérségi töltények gyártását, havonta 250 ezer töltényt állít elő, míg az ukrán fél naponta alig lépi túl a kétezret. Az oroszok a HIMARS vagy a StormShadow támadásait is ki tudják védeni, túlterhelik a Patriot és az Iris T által biztosított légvédelmet, blokkolják az FPV drónok jeleit, és már tesztelik azokat a drónokat, amelyekkel hatástalanítani tudják a vizi drónok támadásait.

Az ukrán katonák szerint az orosz haderő, bár lassan, mégis tanul és alkalmazkodik az új fegyverekhez, és a húsostromok már inkább csak a nyugati média narratívája, mintsem ténylegesen jellemző módszer. Az oroszok jobban használják ki a létszámbeli fölényüket, és szervezetettebben vetik be a csapatokat.

Szakértők szerint az ukrán haderőnek nagyobb mennyiségű és több új fegyvertípus szállítására lenne szükség a nyugati fegyverek fölényének teljes kihasználásához. Azonban minden új fegyver szállítása hosszú egyeztetéseket és politikai vitákat igényel, ami az oroszoknak kedvez. Az F-16-os vadászgépek például csak 2024 nyarán érkeznek Ukrajnába, addigra az orosz haderő felkészülhet az új kihívásokra.