Magyar válogatott röplabdázó életét mentette meg csapattársa

Edzés közben lett rosszul és esett össze Blázsovics Péter, a válogatott röplabdázó, de csapattársa, Árvai Péter gyors beavatkozásának köszönhetően túlélte a veszélyes helyzetet.

A DEAC Extraligás férficsapatának edzésén történt az eset, ahol a 28 éves Blázsovics Péter, aki az előző szezont Szlovéniában töltötte és korábban hat évig a Kazincbarcika játékosa volt, összeesett és elvesztette az eszméletét. Árvai Péter, aki orvosként is dolgozik, azonnal a segítségére sietett, és megkezdte a szívmasszázst, miután észlelte, hogy nincs pulzusa a bajba jutott sportolónak.

Árvai, aki a DEAC feladója és korábban a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozott, jelenleg a Berettyóújfalui Campus neurológusa és feltalálóként is tevékenykedik, elmondta, hogy a csapattársak közül több orvostanhallgató is segített az újraélesztésben. A mentők érkezése után kamrafibrillációt állapítottak meg, és sikeresen újraélesztették Blázsovicsot.

Blázsovics Péter korábban sosem tapasztalt hasonló rosszullétet, és a sportorvosi vizsgálatok sem jeleztek problémát. A röplabdázó elmondása szerint az eseményeket csak részletekben tudja felidézni, és hálás Árvai Péternek az életmentő beavatkozásért. Jelenleg is intenzív osztályon van megfigyelés alatt, és bízik benne, hogy folytathatja a sportolást, de hangsúlyozza, hogy az egészsége a legfontosabb. Az eddigi vizsgálatok szerint minden rendben van, de még vár rá egy szív ultrahang is, ami sorsdöntő lehet a jövőjét illetően. Blázsovics nagyon szeretne a következő szezonban a DEAC-ban játszani, de nyilván az egészség fontosabb. A játékos hozzátette, hogy óriási szerencse volt, hogy a csapat körében lett rosszul, és nem egyedül otthon vagy egy másik csapatban, ahol talán nem lett volna ilyen gyors segítség.

Árvai Péter mellett köszönet jár a többi csapattársnak, aki segített, a mentősöknek, illetve Szántó Sándor szakorvosnak, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatójának, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszék vezetőjének, aki azonnal a rendelkezésre állt, és intézkedett mindenben. A játékost először a Sürgősségi Klinikára, majd a DE Kardiológia és Szívsebészeti Klinikára szállították, jelenleg is az intenzíven van megfigyelésen.