Milák Kristóf újra kerüli a medencét – mi lesz így a párizsi olimpián?

Újra forr a víz Milák Kristóf párizsi felkészülése kapcsán, a Sportal az eddig mindig megbízható informátora szerint ugyanis olimpiai bajnok úszónk az ob óta sorra lógja el az edzéseket.

A tokiói olimpián aranyérmes, 200 pillangón világcsúcstartó Milák tavaly nyáron jelentette be, hogy egy időre felhagy a versenyzéssel, és nem indul a világbajnokságon sem. A visszatérésre várva a hónapok teltek, mígnem február közepén végre eljött a pillanat.

Az országos bajnokságon Milák hat számból ötöt megnyert, de teljesítménye elmaradt korábbi legjobbjaitól. Az 50 méteres távon még egyéni legjobbját úszta meg, de a 100 méteren már 1-1,5 másodperccel, a 200 méteren pedig 3 és 4 másodperc közötti hátránnyal zárt saját rekordjaihoz képest.

Edzője, Virth Balázs szerint a párizsi olimpia előtt az állóképesség javításán van a fő hangsúly, és bízik benne, hogy a játékokig hátralévő idő elegendő lesz a sikeres felkészüléshez. Azonban a kemény edzések elengedhetetlenek lennének ehhez a folyamathoz.

A Sportal információi szerint a bajnokság vége óta megtartott 38 edzésből Milák Kristóf mindössze haton vett részt, 32-t pedig igazolatlanul kihagyott. A sajtóval nem kommunikáló Milák és az uszodák világában is elzárkózó személyek miatt nehéz pontosan tudni, mi áll a háttérben.

Az aggodalom tehát ismét magas szintre csapott, és a Sportal szerint csodával érne fel, ha Milák Kristóf a jelenlegi körülmények között ismét aranyérmes lenne az olimpián. Az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor ultimátumot adott Miláknak, mondván, hogy „tartozik annyival Magyarországnak, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében”. Ezzel szemben Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, védelmébe vette Milákot, kiemelve, hogy „Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért”.

Milák január végén kezdte meg az edzéseket Szabó Álmossal, a paralimpiai úszóválogatott kapitányával, majd februárban visszatalált Virth Balázshoz. Új szponzora sajtóközleményében Milák elmondta, hogy az elmúlt időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan is szüksége volt, és reméli, sikerült tudatosítania az emberekben, hogy „a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet”. Az ob után edzője is azt hangsúlyozta, hogy ekkora kihagyás után jó időket úszott tanítványa, de önmagához képest még fejlődnie kell, főleg az állóképességét illetően.