Sóskúti népszavazás hitelesítésének megtagadása

A Budapest Környéki Törvényszék elutasította a sóskúti akkumulátorfeldolgozó üzemről szóló helyi népszavazás hitelesítését egy ismeretlen helyi lakos kérelme alapján. A döntésről a község önkormányzata tájékoztatta a nyilvánosságot Facebook-posztján keresztül.

A helyi választási bizottság eredetileg február elején hitelesítette a népszavazási kérdést, azonban a határidő lejárta előtt két órával benyújtott kérelem nyomán a törvényszék felülvizsgálta és érvénytelenítette a döntést. A kérdés, amelyre a népszavazáson válaszolniuk kellett volna a sóskútiaknak, így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”.

A népszavazás hitelesítésének megtagadását kérő helyi lakos szerint a kérdés nem volt egyértelmű, a tagmondatok közötti viszony zavaros, továbbá felvetette, hogy a népszavazás eredményének végrehajtása nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A törvényszék a kérelmet megalapozottnak találta, és helyesnek ítélte az indoklást, ezért döntött a hitelesítés megtagadása mellett. A sóskúti önkormányzat azonban nem hagyta annyiban a történteket, és bejelentették, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtanak be a törvényszék döntése ellen.

A helyi közösség januárban értesült arról a tervezett 13 milliárd forintos beruházásról, amelyet eredetileg Alsózsolcára szántak, de ottani ellenállás miatt Sóskútra helyezték át. A hír hallatán a sóskútiak körében nagy felháborodás kerekedett, amelynek következtében a január végi lakossági fórumon a polgármestert rendőrautóval kellett biztonságba helyezni. A civilek és a környező települések polgármesterei is összefogtak, és több tüntetést szerveztek az üzem ellen.

A Pest megyei Sóskúton tervezett akkumulátorbontó üzemről szóló hírek először a szlovén Andrada csoport kapcsán merültek fel, miután Alsózsolcán a helyi ellenállás miatt nem tudták megvalósítani a projektjüket. A sóskúti polgármester állítása szerint ő maga is csak az utolsó pillanatban értesült a tervezett beruházásról, és semmi köze hozzá. A témában korábban több cikk is megjelent, amelyek összegzése elérhető.