Gázolások és a mozdonyvezetők terhei

A MÁV közleménye szerint az idei évben már 24 ember döntött úgy, hogy a síneken vet véget az életének, ami komoly lelki megpróbáltatást jelent a mozdonyvezetők számára. A vasúttársaság ezért egy érzékenyítő és tájékoztató műsort indított, ahol a gázolásokat átélt mozdonyvezetők osztják meg tapasztalataikat.

A MÁV adatai alapján idén már 16 baleset történt vasúti átjárókban, ami öttel több az előző év azonos időszakához képest. Tizenkét ember vesztette életét tiltott helyen tartózkodás miatt, akiket a vonat elsodort vagy elütött. Ezen kívül volt olyan eset is, amikor emberek egy mozgó vonatról ugrottak le, ennek következtében egy személy meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az év első negyedévében további 23-an választották az öngyilkosságot a síneken. A MÁV kiemeli, hogy az áramütés miatt bekövetkezett halálesetek is előfordulnak, mint például az a fiatalember esete, aki egy szelfi készítése közben vesztette életét a mozdony tetején.

A MÁV-VOLÁN-csoport által indított Menetközben című podcast-sorozat legújabb adásában Bognár Judit motorvonatvezető, Molnár Péter mozdonyvezető és Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus beszélgetnek a témáról Somogyi Zoltán műsorvezetővel. Molnár Péter nyolc gázolásról számolt be, amelyeket pályafutása során meg kellett élnie, és elmondta, hogy ezekre a helyzetekre nem lehet teljesen felkészülni, de a protokollok követése és a higgadtság megőrzése elengedhetetlen.

A MÁV a balesetek elkerülése érdekében a következő KRESZ-szabályok betartását kéri:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • A jelzőlámpával vagy csapórúddal felszerelt vasúti átjárókon csak akkor szabad áthajtani, ha a sorompók nyitva vannak, a fényjelző berendezés nem ad tilos jelzést, és a fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel kell áthaladni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül előtte tilos előzni.

A vasúttársaság szerint a haláleseteket az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. A MÁV nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat és közlekedjenek körültekintően. A balesetek többórás késéseket eredményeznek, és sokezer utasnak okoznak bosszúságot.

A közlekedők idén is találkozhatnak figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, reklámokkal, a nyári időszakban különösen a Balaton-part és a Velencei-tó közelében lévő vasúti átjáróknál, valamint az Erzsébet-táborokban. A kampány részeként rádióspotok is adásba kerülnek országos rádiók reklámsávjaiban, és a motorvonatok fedélzeti monitorain, vágányvégi kijelzőkön valamint online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzenetek és filmek. A kitelepülések közelében a rendőrség közúti ellenőrzéseket tart.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.