Emberölési vád az Erzsébet téren történt késelés miatt

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség K. Zsolt ellen, aki a vád szerint 2023. február 18-áról 19-ére virradó éjjelen halálra szúrt egy 18 éves fiút, Martint az Erzsébet téren egy éjszakai dulakodás során. A bűncselekmény további résztvevői között két személyt csoportos garázdaság miatt állítanak bíróság elé.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint az emberöléssel vádolt férfi nem ismerte el a bűnösségét, és a nyomozati szakban nem tett érdemi vallomást.

A vádirat részletei alapján az incidens során két társaság tagjai keveredtek szóváltásba az Erzsébet téren. Az egyik csoportban volt a későbbi áldozat, Martin, egy 17 éves fiú és egy 18 éves fiatal, míg a másik társaságban egy másik 18 éves fiatal férfi, aki a vádlottak közé tartozik.

A vita hevében a két 18 éves fiatal közötti szócsata dulakodássá, majd verekedéssé fajult, amely során K. Zsolt pillangókéssel halántékon szúrta Martint, aki néhány nappal később a kórházban életét vesztette. A konfliktus állítólag egy lány miatt robbant ki. A támadás után a másik két vádlott a menekülni próbáló K.-hoz lépett, a földre lökték és bántalmazták, majd amikor a késelő ismét megpróbálta elhagyni a helyszínt, megint ellökték, a fiatalabb pedig újra megütötte.

A bűnügyi felügyelet alatt álló K. Zsoltra a vádhatóság hosszú tartamú, végrehajtandó börtönbüntetést javasol, míg a másik két elkövető esetében próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kért.

A tragédiát megelőző részletekről Martin unokatestvére beszélt, aki elmondta, hogy az egyik barátjuk kikezdett a tettes haveri társaságából valakivel, ami szóváltásokba, majd támadásba torkollott. Ő a késelés után azonnal értesítette a mentőket, majd megkezdte a fiú újraélesztését.

"A penge a tarkóján érte az unokatestvéremet, aki azonnal összerogyott, majd elvesztette az eszméletét. Én kezdtem meg az újraélesztését, amíg a mentők megérkeztek" – mondta akkor.

Martint ezek után életveszélyes sebekkel szállították kórházba, felépüléséért egy ország imádkozott: a tragikus események után nem sokkal le is vették a lélegeztetőgépről, önállóan lélegzett, ám nem sokkal később érkezett a szomorú hír: a fiatal fiú maghalt.

A tragédiát követően kiderült, hogy nem csupán az elhunyt Martin sebesült meg aznap az Erzsébet téren: a 17 éves Ramszesz, aki megpróbálta megfékezni a támadót, szintén megsérült.