A legközönyösebb magyar falu 2024 győztese: Bozsok

A Kőszegtől néhány kilométerre, az osztrák határ mellett fekvő Bozsok község lett a legközönyösebb magyar falu 2024-ben, ahol a legutóbbi népszámlálás szerint 371 lakos él. Az önkormányzati választáson csupán egyetlen polgármesterjelölt indul, és képviselő-választás sem lesz, mivel senki sem jelöltette magát a lehetséges négy képviselői helyre.

A településen jelenleg öt fős testület működik, de az idén egyetlen jelölt sem állt elő. A korábbi polgármester, Darabos Béla, aki 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben is nyert, 2021-ben elhunyt. Az utódját, Banga Anikót, aki korábban képviselő is volt, csak 2022-ben választották meg időközi választáson, de ő sem indul újra, ahogy jelenlegi képviselőtársai sem.

Országos szinten viszont a választói aktivitás növekedését tapasztalhatjuk. Míg 2019-ben még volt két település, ahol senki sem jelöltette magát polgármesternek, idén mindenhol van legalább egy jelölt. Bozsok az egyetlen tízezer fő alatti település, ahol nem akadt annyi egyéni listás jelölt, mint ahány képviselői hely betölthető lenne.

Iborfia, a zalai törpefaluban, ahol hivatalosan 15 választásra jogosult él, három polgármesterjelölt és négy képviselőjelölt indul, ami komoly versenyfutást vetít előre. Ezzel szemben Bozsokban a választói érdektelenség miatt nem alakul ki hasonló helyzet.

Az országos tendencia szerint a választói érdeklődés 2019-hez képest növekedett, bár még mindig alacsonyabb, mint 2014-ben volt. A nagyobb településeken több egyéni választókerületi képviselőjelölt van, de a kistelepülések egyéni listás jelöltjeinek száma csökkent.

A 2024-es választásokon két település is kiemelkedik, ahol tíz-tíz jelölt szeretne polgármester lenni, több jelölt nincs másutt. Ezek közül az egyik Győr, a másik pedig a Baranya megyei Nagydobsza, ahol a tíz polgármesterjelölt mellett huszonkét képviselőjelölt is van a négy képviselői helyre.