Címzetes ezredesi rangot vehetünk a Magyar Honvédségnél

A honvédelmi miniszter helyettese, Vargha Tamás szerint a címzetes ezredesi és alezredesi rendfokozatok bevezetése erősítheti a társadalom és a Magyar Honvédség közötti kapcsolatot.

A DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes a múlt héten benyújtott törvénymódosító javaslatcsomag kapcsán érdeklődött a honvédelmi miniszternél, hogy mi indokolja a címzetes ezredesi és alezredesi rendfokozatok bevezetését. A hvg.hu cikke alapján a javaslat lehetővé teszi, hogy pénzadomány vagy más hazafias cselekedet fejében különleges katonai rendfokozatokat lehessen adományozni. A törvényjavaslat értelmében a honvédelmi miniszter címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot adományozhat azoknak, akik a Honvédség társadalmi megítélésének javítását elősegítő hozzájárulást teljesítenek.

Vadai Ágnes arra is kíváncsi volt, hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek majd a címzetes rangot kapó személyek, és érdeklődött, hogy van-e már előzetes lista a lehetséges címzetes ezredesekről és alezredesekről. A képviselő asszony felvetette, hogy vajon olyan személyek is kapnak-e majd rangot, mint Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István.

Vargha Tamás válaszában kiemelte, hogy a címzetes rangok bevezetésének célja a társadalom és a Magyar Honvésség kapcsolatának megerősítése. A miniszter helyettese megjegyezte, hogy a DK képviselője számára szokatlan lehet a honvédelem ügye melletti kiállás, utalva arra, hogy Vadai politikai közössége korábban csődbe vitte az országot és a honvédséget.

A törvényjavaslat szerint a címzetes ezredesek és alezredesek nem minősülnek katonának a Büntető törvénykönyv értelmében, és nem tartoznak a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá. Az Országgyűlés a törvénycsomagot csütörtökön kezdi tárgyalni.